Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anklagelserna från advokaterna ”bygger på ett mycket bristfälligt underlag och ibland rena vantolkningar” menar tingsrättens chef Johan Kvart. Foto: Johan Dernelius/SVT

Tingsrätten i Malmö anmäler advokater till disciplinnämnden: ”Helt åt fanders”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö tingsrätts chef Johan Kvart anmäler två advokater i rättegången om Vårdexpressen till Advokatsamfundets disciplinnämnd. Detta efter att advokaterna i en polisanmälan anklagat domare och åklagare för att samarbetat för att döma den åtalade vd:n för Vårdinnovation och två före detta regiontjänstemän.

Fängelsedomarna mot Damon Tojjar, vd i Vårdinnovation, och två före detta tjänstemän i Region Skåne överklagades till hovrätten, där förhandlingen just nu pågår.

Tojjars advokater Staffan Bergqvist och Christina Bergenstein krävde, dagarna innan hovrätten skulle ta upp målet, att tingsrättsdomarna skulle ogiltigförklaras. Som bevis använde de ljudinspelningar som en påstådd visselblåsare lämnat in till försvaret. På ljudfilerna hördes hur domarna i tingsrätten samtalade när de satt bakom stängda dörrar.

Vårdexpressen

– Jag menar att man tagit de avlyssningar som har gjorts, som sannolikt är olovliga avlyssningar och vad som där sägs tycker jag att man har vantolkat, säger Johan Kvart.

”Saknar bevisvärde”

Hovrätten avslog yrkandet och ansåg att ljudfilerna saknade bevisvärde och att de troligen skapats via olaglig avlyssning. Vd:ns advokater polisanmälde också tingsrättens domare och åklagare med samma bevisning. Riksåklagaren valde att avskriva ärendet.

I en fyra sidor lång skrivelse motiverar lagmannen Johan Kvart varför han anser att advokaterna ”klart överskridit gränsen” för advokatetiken.

– Jag tycker att den polisanmälan som gjort är helt åt fanders. Att domare i hemlighet skulle samarbeta med åklagarna för att få en tilltalad fälld låter för mig som en konspirationsteori, säger Johan Kvart.

Anklagade domare och åklagare för att samarbeta

På en ljudfil hörs att en domare i tingsrätten säger att man ska ”hålla tummarna” för åklagaren. Det ansåg advokaterna vara ett bevis för att åklagaren och domarna samarbetat för att få de åtalade fällda.

Åklagaren hade vid tillfället genomgått en akut operation, en omständighet som advokaterna inte tog upp i polisanmälan eller i anklagelserna om jäv.

– I detta fall rör det sig om ett uttryck för medkänsla för åklagaren men också om funderingar kring möjligheten att genomföra huvudförhandlingen enligt tidsplan, skriver Johan Kvart i anmälan.

SVT Nyheter Skåne söker advokaterna om kommentarer till Johan Kvarts anmälan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du hela härvan kring Vårdexpressen – förklarad på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet