Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmö tingsrätt överväger anmäla en försvarare till advokatsamfundet efter buggningsskandalen, säger lagman Johan Kvart. Foto: Bernard Mikulic

Malmö tingsrätts chef om brottsanklagelser mot domare: ”Rent oseriöst”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö tingsrätts ledning överväger att anmäla en försvarare i rättegången om Vårdexpressen till advokatsamfundet. Detta efter att riksåklagaren avvisat advokatens anklagelser om tjänstefel mot domare vid tingsrätten.

– Det är direkt oseriöst, säger Johan Kvart, Malmö tingsrätts chef och lagman, om advokatens anklagelser om att domarna gynnade åklagaren vid rättegången tidigare i år.

Rättegången om mutbrott i samband med Region Skånes upphandling av det digitala vårdverktyget Vårdexpressen har redan fått göras om en gång i Malmö tingsrätt. En vecka före den utsatta rättegången i hovrätten kom nya anklagelser om jäv mot tingsrätten.

Den här gången kom den huvudåtalade, tidigare vd:n för Vårdexpressen Damon Tojjar och hans advokat Staffan Bergqvist med en ny typ av bevisning, 56 ljudfiler som påstås ha lämnats över av en anonym visselblåsare. Samtal mellan domare och nämndemän har i smyg spelats in när de diskuterade målet i enrum.

Vårdexpressen

De hopklippta ljudfilerna användes som bevis för att rätten ville få den före detta vd:n och två regiontjänstemän dömda för mutbrott.

Underkändes som bevis

Advokat Bergqvist yrkade att hovrätten än en gång skulle ogiltigförklara tingsrättens dom. Han anmälde också domare och åklagare till riksåklagaren för tjänstefel. Båda instanserna avvisade Bergqvist bevisning och rättegången startade på onsdagen i hovrätten som planerat.

Malmö tingsrätts lagman Johan Kvart överväger att anmäla advokat Bergqvist till advokatsamfundet för brott mot god advokatsed.

Johan Kvart pekar på att Bergqvist som bevis för tjänstefel och jäv använt en ljudfil där en domare säger att rätten ska ”hålla tummarna för åklagaren” inför ett vittnesförhör. I den utförliga skrivelsen nämner advokaten inte att alla inblandade i rättegången visste att åklagaren precis genomgått en akut operation.

”Direkt oseriöst”

– Det är direkt oseriöst och ett sätt att försöka vilseleda. Någon annan slutsats kan man inte dra när man vet att det var en hälsofråga domaren uttalade sig om, säger Johan Kvart, som nu ska gå till botten med turerna kring den misstänkta olagliga avlyssningen och advokatens anmälningar av tingsrätten.

– Visar det sig att det förekommit åtgärder, till exempel från en advokat, som jag bedömer strider mot god advokatsed, då kommer jag att göra en anmälan till Sveriges advokatsamfund, säger Johan Kvart.

SVT träffar advokat Staffan Bergqvist i hovrätten när den rättegången. Han säger att han inte vill svara på några frågor om kritiken mot honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet