Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skånes regiondirektör Alf Jönsson får sparken efter en timeout under en pågående utredning om mutbrott. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson, TT

Regiondirektören sparkas – får fallskärm på två årslöner

Uppdaterad
Publicerad

Skånes regiondirektör Alf Jönsson lämnar sin post efter att ha tagit timeout under tiden som han utreds för mutbrott, något som SVT Nyheter Skåne avslöjade. Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) bekräftar att en fallskärm värd 4,7 miljoner kronor nu har lösts ut.

Det var under onsdagen som regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) tog beslut om att avsluta Alf Jönssons tjänst som regiondirektör.

– Alf Jönsson har gjort ett bra jobb under en lång tid, men vi har också under en längre tid funderat över de utmaningar vi har under den kommande mandatperioden och sen har självklart polisutredningen mot honom påskyndat processen, säger Carl Johan Sonesson (M).

Tjänsten kommer att avslutas torsdagen den 6 oktober. Enligt pressmeddelandet ligger inte den pågående utredningen om misstänkt mutbrott till grund för att tjänsten avslutas.

– Som sagt, polisutredningen har påskyndat processen, men vi har inte fått någon ny information om polisutredningen. Sen är det ju så att vi inte kan leva i limbo, så vi har tagit beslutet att ansvarsbefria honom redan nu, säger Carl Johan Sonesson (M).

4,7 miljoner i fallskärm

Kommunstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson bekräftar också att Alf Jönssons fallskärm löses ut i samband med avskedandet. Enligt Jönssons anställningsavtal har han rätt till 24 månaders lön vid händelse av uppsägning. Med hans nuvarande lön motsvarar det mer än 4,7 miljoner kronor i fallskärm.

– Det är ingenting som vi har kunnat komma runt. Han har ett tillsvidareavtal och då har han rätt till 24 månadslöner vid avsked, säger Sonesson.

Enligt avtalet har regiondirektören inte rätt till avgångsvederlaget om han ”grovt åsidosatt sina åligganden mot Region Skåne”.

– Det kan vara att man blivit dömd av rättsinstans. Men den grunden har vi inte i dagsläget. Men det kanske kan komma i framtiden. Det är det ingen som vet. Då har man i så fall också en möjlighet att processa om återbetalning, säger Carl Johan Sonesson (M).

Avgångsvederlaget betalas ut vid nästa löneutbetalning.

Fortsätter utreda

Åklagare Robert Engstedt vid Riksenheten mot korruption vill inte kommentera ärendet men säger till SVT:

– Utredningen fortsätter. Det är allt jag kan säga.

I klippet nedan erkänner regiondirektör Alf Jönsson att Vårdinnovations vd bjöd honom och en annan hög regionchef på middag den 22 augusti 2019.

SVT söker Alf Jönsson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.