Skånes regiondirektör Alf Jönsson. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Skånes regiondirektör Alf Jönsson tar timeout efter SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Alf Jönsson tar en timeout från sin tjänst som regiondirektör för Region Skåne, det uppger Region Skåne i ett pressmeddelande på tisdagen. Han ska förhöras i en förundersökning om mutbrott.

– I bästa samstämmighet har vi kommit fram till att jag tar en tillfällig timeout från min tjänst. Jag har blivit kontaktad av en utredare på polisen som signalerat att de vill träffa mig. Även om jag inte blivit delgiven misstanke om något brott vill jag inte riskera att detta på något sätt förflyttar fokus från det viktiga arbetet som bedrivs i Region Skåne, inte minst när det gäller att förbättra tillgängligheten till hälso- och sjukvården, och därför kliver jag tillbaka, säger Alf Jönsson i ett pressmeddelande.

Alf Jönsson har inte fått någon mer information om vad polisutredningen innebär och har inte heller blivit delgiven misstanke om något brott, enligt pressmeddelandet.

Enligt Malmö tingsrätt är två personer misstänkta för mutbrott som ska ha skett den 22 augusti 2019. Båda har tilldelats försvarsadvokater.

På kvällen den 22 augusti bjöds regiondirektör Alf Jönsson på middag på restaurang i Malmö av Vårdinnovations vd. Med på middagen var ytterligare två personer.

Ekonomidirektören tar över

Överenskommelsen om timeout har träffats mellan Alf Jönsson och regionstyrelsens presidium som består av Carl Johan Sonesson (M), Annette Linander (C) och Henrik Fritzon (S).

– Vi har kommit fram till att det bästa är att Alf Jönsson tar en timeout från sin tjänst som regiondirektör för Region Skåne, med tanke på att han är aktuell i en polisutredning, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande. Vi vill betona att vi inte har någon information om vad polisutredningen gäller.

Lars-Åke Rudin, Region Skånes ekonomidirektör, går in som tillförordnad regiondirektör med omedelbar verkan.

Vägrade svara på frågan

SVT Nyheter Skåne har vid upprepade tillfällen ställt frågan om Alf Jönsson tilldelats en offentlig försvarare. Han har vägrat svara på frågan men har lämnat meddelanden via regionens kommunikatörer. På måndagen var beskedet:

”Jag har ingen information om någon pågående utredning om eventuellt mutbrott gällande den middag ni hänvisar till.”

Se mer om bjudmiddagen i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så avslöjade SVT Nyheter bjudmiddagen som regiondirektör Alf Jönsson vägrar svara på frågor om – se videon ovan. Foto: SVT/TT/Johan Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bjudmiddagen

Mer i ämnet