Kammaråklagare Thomas Forsberg och försvarsadvokat Monique Carden. Foto: SVT/TT/Pressbild

Förvåning och lättnad efter hovrättens dom i Vårdexpressenhärvan

Uppdaterad
Publicerad

Riksenheten mot korruption tog emot hovrättens dom med stor förvåning medan de åtalade mötte den med stor lättnad.

– Vi kan konstatera att hovrätten gjort en betydligt mer restriktiv tolkning av de rekvisit som gäller för ansvar för trolöshet mot huvudman, säger kammaråklagare Thomas Forsberg, till SVT Nyheter Skåne.

Den dömde tjänstemannens advokat, Monique Carden, uppger till SVT att hennes klient är ”oerhört lättad”. ”Det har varit en lång och svår prövning för honom och det har varit bra att de uppgifter han lämnat till både polis och domstol äntligen fått gehör. Vi kommer nu att avvakta den fortsatta handläggningen.”

Conny Cedermark, försvarare till den friade tjänstemannen, kommenterar dagens dom så här: ”Hovrätten har lyssnat till våra invändningar om att grundläggande förutsättningar för straffansvar har saknats. Den frikännande domen är klok och helt i enlighet med våra förväntningar.”

SVT har även sökt vd:ns två advokater för en kommentar.

Regiondirektören ger ingen intervju

SVT har sökt Skånes regiondirektör Lars-Åke Rudin för en filmad intervju. Via regionens presschef meddelar han att han inte har möjlighet till det varken idag eller imorgon.

I en skriftlig kommentar till SVT konstaterar regiondirektören att domen visar att ”det var rätt att polisanmäla händelsen” och fortsätter: ”Det kan vara svårt att skydda sig mot enskilda individers agerande när de väljer att agera oegentligt eller begå brott mot lagar och regelverk. Samtidigt har givetvis Region Skåne alltid ansvar att säkerställa att saker går rätt till och vi arbetar ständigt med att förbättra våra arbetssätt för att upphandlingar alltid ska gynna skåningarna och använda skattemedel effektivt.”

Texten uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet