Vårdinnovations vd Damon Tojjar döms till fängelse i tre år. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: Vårdinnovations vd döms till tre års fängelse för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar döms till tre års fängelse för grovt givande av muta och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Den ene tjänstemannen döms för både mutbrott och trolöshet mot huvudman medan den andre döms för trolöshet mot huvudman. Påföljden blir fängelse i två år och tre månader respektive två år.

Enligt tingsrättens dom bedöms samtliga brott vara grova eftersom att de medfört risk för patientsäkerheten, påverkat förtroendet för offentlig verksamhet samt inneburit betydande ekonomisk skada.

De tre dömda ska tillsammans betala skadestånd till Region Skåne på 20 miljoner kronor och till Västra Götalandsregionen på nästan 8 miljoner kronor. Damon Tojjar får dessutom näringsförbud i sju år.

Den fjärde personen i åtalet, som tidigare varit regionanställd, frikändes på fredagen från grovt tagande av muta och handel med inflytande.

Tingsrätten har tagit del av en omfattande bevisning. Det avgörande för utgången i målet har varit en mycket stor mängd meddelanden som Vårdinnovations före detta vd och de två tidigare regiontjänstemännen har skickat till varandra.

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption skriver i ett mejl till SVT: ”Jag hoppas domen får en avskräckande effekt för att motverka oegentligheter vid offentlig upphandling.”

”Domen kommer överklagas”

Damon Tojjars advokat Lars Kruse kommenterar fredagens dom så här: ”Tingsrättens bevisvärdering har klara brister, är felaktig och domen kommer överklagas.”

Monique Carden, advokat till den före detta tjänstemannen som tingsrätten dömt till två år och tre månaders fängelse, menar att rätten missbedömt tjänstemannens uppsåt och omfattningen av hans ansvar: ”Vi kommer att nogsamt analysera skälen för tingsrättens bedömning för att därefter fatta beslut om ett eventuellt överklagande.”

Advokat Jasmina Jusufovic, som försvarade den nu frikända personen, skriver till SVT: ”Utredningen och efterföljande rättegång har inneburit en stor påfrestning för min huvudman som nu ser fram emot att lägga detta bakom sig.”

Advokat David Faxe kommer inte kommentera tingsrättens dom i nuläget. Han är försvarare till den tjänsteman som dömts till två års fängelse för trolöshet mot huvudman.

Stoppades efter SVT:s avslöjande

För snart två år sedan köpte Region Skåne och Västra Götalandsregionen in it-systemet Vårdexpressen till sin primärvård. Under hösten 2019 började ett antal skånska vårdcentraler att pilottesta verktyget, som bland annat gav förslag på diagnos, behandling och provtagning. Upphandlingen var totalt värd nästan en miljard.

Men efter att SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning hade avslöjat misstänkta oegentligheter kring upphandlingen, stoppades samarbetet mellan bolaget och regionerna.

Region Skåne tillsatte då en extern utredning och gjorde därefter en polisanmälan.

Tusentals chattmeddelanden

Den 12 mars i år åtalades fyra personer för bland annat misstänkt grovt tagande och givande av muta samt trolöshet mot huvudman.

Polisutredningen kunde genom de misstänktas datorer och mobiler visa att de skickat tusentals chattmeddelanden till varandra. Ett stort antal meddelanden rörde, enligt åtalet, sekretessbelagd information före, under och efter upphandlingen.

Enligt åklagaren vid Riksenheten mot korruption diskuterade de åtalade tjänstemännen i chattarna även delägarskap och anställningar med vd:n Damon Tojjar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.