Region Skånes före detta regiondirektör Alf Jönsson.

Mutbrottsutredning mot förre regiondirektören Alf Jönsson läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om misstänkt mutbrott mot Skånes förre regiondirektör Alf Jönsson har lagts ner. Enligt åklagare Robert Engstedt räcker inte bevisningen.

– Jag beslutade lägga ner utredningen i förra veckan. Det saknas bitar. Det är allt jag kan säga, säger Robert Engstedt, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT Nyheter Skåne, på tisdagsmorgonen.

Alf Jönsson och ytterligare en person var delgivna misstanke om mutbrott. När han delgavs misstanke fick han sluta sin anställning som regiondirektör i Skåne.

Bjudmiddagen

Förundersökningen inleddes efter SVT Nyheter Skånes avslöjande om en middag där bland andra Alf Jönsson bjöds på restaurang av vd:n för Vårdinnovation.

”Hög tröskel”

– När det gäller korruptionsbrott är det väldigt svårt att klarlägga vad som egentligen har hänt. Det är en hög tröskel att utreda den här typen av brott, säger kammaråklagare Robert Engstedt.

Tidigare har vd:n samt två tidigare regiontjänstemän dömts till fleråriga fängelsestraff för mutbrott respektive trolöshet mot huvudman i samband med Region Skånes upphandling av it-verktyget Vårdexpressen.

Domen överklagades till hovrätten där förhandling pågår. SVT Nyheter Skåne söker Alf Jönsson.

SVT Nyheter Skåne avslöjade bjudmiddagen i november 2021. Så här rapporterade vi då:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bjudmiddagen

Mer i ämnet