Malmö tingsrätt. Foto: Niklas Forshell

Ingen förundersökning mot domare och åklagare i Vårdexpressenmålet

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren anser inte att smyginspelningarna av domarna i Malmö tingsrätt är bevis för att domare och åklagare samarbetat för att fälla de tre misstänkta i mutbrottsrättegången kring Vårdexpressen.

Den 28 maj 2021 dömde tingsrätten tre personer till fängelse men rättegången fick tas om på grund av jäv. Den 1 april 2022 dömdes de tre återigen till flera års fängelse samt mångmiljonskadestånd. Samtliga har hela tiden nekat till brott och överklagade domen.

Bara dagar innan målet skulle tas upp i hovrätten, skickade en av försvarsadvokaterna en anmälan om misstänkta brott under vårens rättegång i Malmö tingsrätt.

Det rör sig om 56 ljudfiler som spelats in av en anonym ”visselblåsare” i pauserna under rättegången. På ljudinspelningarna hörs samtal mellan rättens ledamöter när de diskuterar det pågående målet i enrum.

Inget tyder på tjänstefel

Riksåklagaren anger som skäl att: ”Uppgifterna i din anmälan ger inte anledning att anta att någon av de anmälda domarna eller åklagarna har gjort sig skyldig till tjänstefel eller annat brott som hör under allmänt åtal. Det saknas därför förutsättningar för att inleda förundersökning.”

– Det var ett väntat beslut, säger Johan Kvart, lagman och chef för Malmö tingsrätt, när han tar emot beskedet från SVT.

Hovrättsförhandlingen är planerad att starta på onsdagen.

Här är en sammanfattning av historien om Vårdexpressen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du hela härvan kring Vårdexpressen – förklarad på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet