I rapporten pekas fyra händelser ut, som lett till mest hat på nätet. Foto: TT/Arkiv

Rapport: Näthat riktas mot minoriteter i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö är det kriminalitet, våld och etnicitet som får hatet att välla fram i kommentarsfälten på Facebook och Flashback. Det visar en genomgång av de senaste två årens näthat i öppna diskussioner kring händelser i Malmö som förts på de båda forumen.

– Något som väcker särskilt starka känslor är när minoriteter står upp för sina rättigheter. Då möts de ofta av ett starkt hat för att de påtalat något de upplevt som en orättvisa, säger Malin Martelius, trygghets- och säkerhetssamordnare i Malmö Stad.

Facebook och Flashback

Analysen av totalt 255 000 inlägg på Facebook och Flashback, varav totalt 17 000 klassades som ”hatfyllda”, visar också att Malmöbor med muslimsk trosuppfattning och/eller bakgrund i Mellanöstern och Nordafrika möts av det ojämförligt starkaste hatet i kommentarsfälten.

I rapporten pekas fyra händelser ut, som lett till mest hat på nätet: upploppen efter koranbränningen, när Benjamin Antwi släpades av tåget, mordet på Karolin Hakim och mordet på en 15-åring utanför ett pizzeria på Möllevångstorget.

– Jag är tyvärr inte överraskad för egen del. Men det är ändå stor skillnad från att tro någonting till att i faktiska data få ett så tydligt – och fruktansvärt – resultat, säger Malin Martelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.