Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bello Eli menar att det vilar ett särskilt ansvar på det politiska ledarskapet. Saga Wredberg tycker att det är fega personer som inte vågar säga det till en. Foto: SVT

Så reagerar Malmöbor på näthat

Publicerad

Mer än varannan av de personer som SVT:s reporter möter på sin promenad runt Malmö centralstation berättar att de själva eller någon i deras omedelbara närhet har blivit utsatta för näthat.

Näthat, alltså att skriva hatfulla kommentarer på nätet om någon annan är inte roligt att bli utsatt för.

Det är alla de Malmöbor som SVT Nyheter Skåne möter på sin korta promenad runt Malmö station överens om – ändå är näthat något som är vanligt förekommande i alla åldrar i diskussionsgrupper på nätet och på sociala medier.

– Ja, absolut jag har blivit utsatt. Det var inte kul, men jag lyckades hantera det ganska bra genom att tänka att det var fega människor som bara vågade säga sådant anonymt, säger Saga Wredberg.

”Svårt att hantera”

Flera pratar om hur anonymiteten på nätet bidrar till att folk kan skriva vad som helst eftersom de inte behöver ta ansvar för det.

– På nätet kan man göra vad man vill, så det är svårt att stoppa. Som det är nu är det svårt att hantera, det går ju inte. Det man kan göra är väl att debattera och diskutera det här och fråga oss själva om det var såhär vi vill ha det? Att man skulle få uttrycka sin fria åsikt? Men egentligen är det ju inte det, utan bara en attityd man har till vad andra gör och säger, säger Britt-Marie Henningsson.

– Jag tror det beror på grupptryck. Folk måste vara mer självsäkra och våga stå för sig själva, säger Ramin Mohammed.

Hör mer om Malmöbornas åsikter och förslag på lösningar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.