Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En lastbil är nära att krocka med bilen som kör mot färdriktningen på E6. Nu åtalas föraren, en man i 90-årsåldern. Foto: Polisen

Här åker bilen mot trafiken på E6 – nära preja en lastbil

Uppdaterad
Publicerad

Flera trafikanter fick väja för att inte frontalkrocka. Först efter åtta kilometer i motsatt riktning tog färden slut när en lastbil ställde sig på tvären för att blockera vägen. Nu åtalas en man i 90-årsåldern för grov vårdslöshet i trafik.

Se polisens bilder från vansinnesfärden i klippet ovan.

Mitt på dagen 6 mars kom larmet till polisen. En bil körde mot trafiken i en omkörningsfil mellan Öresundsbron och Svågertorp.

60 kilometer i timmen

Enligt poliser som kallades ut åkte bilen i ungefär 60 kilometer i timmen. Mannen stannade först efter att en lastbil ställt sig tvärs över vägen, enligt polisutredningen.

– Trafiken var tät och det har funnits en väldigt stor risk för en frontalkrock. Det är ett under att ingen skadades. De mötande trafikanterna har varit väldigt observanta, säger åklagaren Erik Björk.

Personal slår ofta larm

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat att personalen på Öresundsbron ofta slår larm om bilister som vänder och kör mot trafiken när de missat sista avfarten i Sverige.

– Min teori är att det är det som har hänt här. Trafikanter har tidigare blivit stressade och vänt om när de upptäckt att de är på väg mot betalstationen, säger han.

Förnekar grov vårdslöshet

Mannen har i förhören svårt att redogöra för vad som hänt. Han säger att han backade när han upptäckte att han var på väg mot Danmark men att han inte kört mot trafiken under någon längre sträcka. Han nekar därför till brottet grov vårdslöshet i trafik.

Advokat Sophie Lif säger på måndagen till SVT Nyheter att hon inte kan kommentera åtalet.

– Jag förordnades som försvarare först i dag och har därför inte varit i kontakt med min huvudman än, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.