Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet får du träffa Åsa och hennes fluffiga åsnor utanför Höör. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Här är Åsas ovanliga åsnor – ”De berör mig så djupt i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

De utrotningshotade poitou-åsnorna tog Åsa Nilsson med storm. Nu har hon tre på sin gård utanför Höör.

– De bara går runt här och sprider kärlek. Den mest härdade bonde ligger på knä och gullar med dem. Folk blir väldigt charmade, säger Åsa.

Åsa Nilsson, som har många djur sedan tidigare, har alltid – med tanke på sitt namn – skojat om att hon borde skaffa åsnor. Häromåret gjorde hon slag i saken. Att det blev åsnor av den utrotningshotade rasen Baudet du Poitou, som det bara finns några hundra individer av i världen, beror på att Åsa hade sett sådana åsnor på ett zoo.

– När jag köpte dem tänkte jag att de skulle vara som långörade hästar. Men det är helt fel. De är inte alls så explosiva som hästar är. Folk kommer hit med sina barnbarn som står och kramar benen på dem. De är fantastiska, säger Åsa Nilsson.

Skydda boskap

Förr i tiden användes åsnorna för att avla fram mulor till lantbruket, enligt Åsa. Men det sägs även att åsnorna kan skydda boskap mot varg.

– Åsnorna attackerar både räv och hund och varg, påstås det. Jag vågar i och för sig inte chansa på det – jag låser in dem på nätterna, säger Åsa Nilsson som bor i det område i Skåne där ett nytt vargrevir kan vara på gång, enligt länsstyrelsen.

I videoklippet ovan får du se mer av Åsas tre åsnor.

– De berör mig så djupt i hjärtat och har gjort hela tiden, säger Åsa Nilsson utanför Höör om sina åsnor. Minstingen Amarillo föddes i våras. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.