Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– När vargar revirmarker brukar de kissa och sedan krafsa med bakbenen som för att sprida sina dofter, säger Tom Espgård på länsstyrelsen Skåne. Se i klippet hur vargen gör detta. Vargen på bilden till höger är tagen på en djurpark. Foto: Länsstyrelsen / TT

Här kissar varghannen – nya tecken på ett andra revir i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

En viltkamera har fångat en varg som markerar revir i Mellanskåne. Det kan vara ytterligare ett tecken på att det finns ett andra revir i Skåne.

– Det här stärker vår bild av att det kan finnas ytterligare ett vargrevir här, säger Tom Espgård som jobbar med jakt och viltfrågor på länsstyrelsen i Skåne.

På filmen från viltkameran ser man hur en vaghanne lyfter på benet och kissar.

Vargen i Skåne

Vad är skillnaden mellan att revirmarkera och bara kissa?

– När vargar revirmarker brukar de kissa och sedan krafsa med bakbenen som för att sprida sina dofter, säger Tom Espgård.

Men bara för att man sett varghanen revirmarkera och sett ett vargpar tillsammans går det inte att helt fastställa att det finns ett till revir i Skåne.

– Nej vi har också en teoretisk del som ska uppfylla Naturvårdsverkets inventeringsriktlinjer som måste bockas av innan det säkert går att slå fast, säger Tom Espgård.

Två vargar år ihop

I somras fick Länsstyrelsen in två bekräftade observationer om att två vargar går tillsammans, vilket brukar vara ett första tecken på att ett vargrevir etableras. Det aktuella området sträcker sig från Hässleholm och Höör bort mot Söderåsen.

Sedan 2021 finns ett vargrevir på Linderödsåsen, det första i modern tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet