Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I princip alla av Bjärehovskolans nior i Lomma har valt teoretiska gymnasieprogram till hösten och en majoritet har redan bestämt sig för att det blir vidare studier i framtiden. Foto: Johanna Holstein

Här är högsta betyg det normala – möt niorna på Bjärehovskolan

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna kommer generellt från socioekonomiskt välbärgade hem, har högutbildade föräldrar och det finns en ”pluggkultur” på skolan. Det är anledningarna – tror både elever, lärare och rektor – till varför Bjärehovskolan i Bjärred presterar så bra betygsmässigt. Baksidan är den skolstress som är utbredd bland eleverna.

Det är vårtermin i nian, de nationella proven avlöser varandra och det är mycket snack om gymnasieval mellan lektionerna på Bjärehovsskolan i Bjärred i Lomma kommun.

Lomma kommun är den tredje bästa kommunen i Sverige sett till betygsresultaten. Bjärehovskolan är den skola i kommunen som har högst betyg.

Olika skolvärldar

”Jätteviktigt med betygen”

Betygen är viktiga för eleverna. I en enkät från SVT som alla nior på skolan fått svara på så svarar nära 90 procent att betygen är ”viktiga” eller ”jätteviktiga”. Den stora majoriteten vill läsa högskoleförberedande linjer på gymnasiet och sedan gå vidare till universitet eller högskola.

– Båda mina föräldrar är högutbildade och mina syskon med, säger Hannes Berndtsson.

Han är själv stressad över de nationella proven.

Finns en utbredd skolstress

– Jag måste höja mig för att kunna komma in på den linje jag alltid drömt om.

Det är linjerna i Lund som lockar – med höga meritpoäng för att kunna ta sig in.

– Vi har väldigt ambitiösa elever men baksidan av myntet är att det kan bli en stress. Men vi jobbar aktivt med det genom att planera läxor och prata om balans och det har gett resultat i våra skolundersökningar, säger rektor Susanne Haglind.

Möt niorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olika skolvärldar

Mer i ämnet