Områdespoliserna Magnus Gustafsson och Göran Svenson har fått ett nytt kontor. Foto: SVT

Här är polisernas nya kontor: en husbil

Publicerad

Småbyarna i nordöstra Skåne har fått ett ambulerande poliskontor. En husbil ska göra polisen mer synlig och tillgänglig på landsorten.

– Många samhällen och byar har inga poliser överhuvudtaget och de gamla kvarterspoliserna, numera områdespoliser, finns inte heller i alla de här byarna, säger Göran Svenson, tidigare kommunpolis i Kristianstad.

– Nu ger vi dem en möjlighet att komma och besöka en polisstation på orten istället, säger han.

”Finns behov”

Den här eftermiddagen har han tillsammans med kollegan Magnus Gustafsson ställt upp den rullande polisexpeditionen utanför affären i Önnestad.

– Det finns ett uppdämt behov bland folk att komma och få lite råd och dåd från polisen, menar han.

På ett rullande schema besöker de byarna runt Kristianstad var fjortonde dag på försök i 18 månader. Konceptet finns redan på flera ställen i Sverige och i Skåne, men är nytt här sedan en månad tillbaka.

– Det är jättebra att de gör sig synliga, tycker Matilda Skoglösa som besöker husbilen med sina barn, Valter och Svea.

– Jag tycker det är ett jättebra initiativ för man säger ju att ”man ser dem aldrig” även om vi vet att de finns, men det är positivt att de försöker få lite närmare kontakt med allmänheten, säger Rolf Persson.

Trafiken, gäng som buskör men också tacksamhet över ett uppklarat rån i affären, kommer upp i samtalen runt bordet i husbilen. Där bjuds det också på kaffe och reflexer till barn och pensionärer.

Fem inlämnade vapen

Det mest spännande som hänt hittills är inlämning av fem vapen eftersom vapenamnestin trädde i kraft den första februari.

– Det har varit kulvapen, jaktvapen och gamla revolvrar, hagelgevär och ammunition, berättar Magnus Gustafsson.

Polisexpeditionen kan annars ta emot tips och ge råd som vilken polisexpedition som helst.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt, att möta folk på det här sättet , det är det roligaste man kan göra tycker jag, säger Magnus Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.