Feministgruppen på Katedralsskolan hoppas på ändringar i historielektionerna. Foto: SVT

Här är tjejerna som vill ändra i historieböckerna

Publicerad

Det är dags att göra något åt skolans historieundervisning tycker feministgruppen på Katedralskolan i Lund. För överallt är det nästan bara män.

Boken som används i den obligatoriska historiekursen på Katedralskolan i Lund berättar att när Gustav Vasa dog efterlämnade han fyra söner. Det stämmer. Men han hade faktiskt fem döttrar också – döttrar som samtliga växte upp till starka kvinnor som var med och styrde olika hertigdömen. Det berättar inte historieboken någonting om.

Givetvis är det mycket som inte får plats, men påfallande ofta är det kvinnorna som får stryka på foten. Det menar feministgruppen på Katedralskolan i Lund när de gick igenom boken.

– Jo, det finns kvinnor. Men de är ofta med i särskilda bruntonade rutor som någon sorts kuriosa, säger Naima Fridén.

– Vi vill att de rutorna ska bort och att kvinnoperspektivet kommer med i all annan historia.

Fick positiv reaktion

Därför formulerade feministgruppen en slogan för sitt historieprojekt: ”Sluta ruta våra brudar”. Gruppen samlade historielärarna till en föreläsning och berättade vad de kommit fram till. Och reaktionen blev positiv.

– Jag blev jätteglad, för de satte fingret på något som är så viktigt och som är lätt att glömma bort, säger Åsa Björkman som är historielärare på Katedralskolan.

Själv tyckte hon innan att de bruntonade rutorna var bra, men tjejerna öppnade ögonen på henne, erkänner hon.

”Som om vi aldrig funnits”

Feministgruppen på Katedralskolan är ganska liten, men aktiv. För ett tag sedan fick man igenom att det ska finnas mensskydd på en av skolans toaletter. På Alla hjärtans dag vajade regnbågsflaggan över den anrika gamla skolan för att påminna om att all kärlek är inte heterosexuell.

Den positiva responsen från lärare och elever på historieprojektet har gett mersmak. Nu tänker tjejerna gå vidare och kolla vilka författare som lyfts fram i svenskundervisningen. För vem skolan väljer att prata om är viktigt. Argumentet att männen har dominerat genom tiderna köper de inte.

– Det kan man ju tycka, men man kan vinkla historia och välja vad man vill berätta. Om man inte tar med kvinnoperspektivet, så tar man bort halva mänskligheten, säger Hanna Lövehed.

– Om man inte pratar om kvinnor så är det som om vi aldrig funnits. Då blir det en sorts ursäkt för män att ta mest plats i nutid också för det ”har de ju alltid gjort”, säger Sanna Warnemyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.