Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Kristianstad ligger Sveriges lägsta punkt. Se vallen som ska förhindra översvämning vid oväder. Foto: SVT

Översvämningskatastrof i Kristianstad simuleras i SVT-program

Publicerad

På flera platser i Skåne utgör vallar skydd mot översvämningar. I SVT:s program Samhällskollaps simulerar man att den över fem meter höga vallen som stoppar vattnet från att nå Kristianstad brister. Genomfartsvägen E22 fylls av vatten, det närliggande sjukhuset drabbas och drygt 12 000 människor tvingas lämna sina hem.

Sveriges lägsta landpunkt, nästan 2,5 meter under havsytan, ligger i Kristianstad. Om det inte vore för den kilometerlånga vallen längs Hammarsjön skulle större delar av staden ligga under ytan.  
– Vi som invånare borde vara mycket mer beredda, säger en Kristianstadbo.

I ett sådant scenario börjar delar av staden att utrymmas redan innan vallbrottet. Men för att lyckas med evakueringen krävs ett snabbt samarbete mellan räddningstjänsten, polisen, Försvarsmakten och andra frivilliga organisationer.

– Tar samhället ett initiativ för att utrymma i förebyggande syfte kan man vara tacksam över det, säger Andreas Bengtsson, chef för räddningstjänsten i Kristianstad.

Invånare: ”Inget jag tänker på i vardagen”

Men invånare i Kristianstad verkar inte vara allt för oroliga i dagsläget.

Har du själv förberett dig?

– Nej. Man vet väl om att det kan hända men det är inget jag går och tänker på i vardagen, säger Kristianstadbon Kim Henriksson.

Samhällskollaps, onsdagar 21:00 i SVT1 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.