Följ med på en rundtur på Ystads nya Mariamottagning och hör varför den behövs enligt Maria Svanberg i klippet ovan. Foto: Linda Ekström / Hans Larsson

Ystad får egen mottagning för unga med drogproblem

Publicerad

I sommar öppnas en Mariamottagning i Ystad. Det blir Skånes sjätte klinik som specialiserar sig på ungdomar med drogproblem. Särskilt fokus kommer att riktas på alkohol- och cannabismissbruk.

Enligt en förstudie som gjorts finns det problem med att många unga mår psykiskt dåligt.

– Med psykisk ohälsa finns också en ökad användning av alkohol och droger, säger Maria Svanberg som är den nya samordnaren för Mariamottagningen i Ystad.

Mottagningen kommer även att täcka in Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo. Enligt Maria Svanberg finns drogproblem överallt i samhället och det är viktigt att verksamhet också gör det.

– Även på idylliska platser som Ystad finns problemen. Här är det främst alkohol och cannabis som förekommer, menar hon.

Mariamottagningar fanns tidigare främst i större städer. Med tiden har de spridits över landet. Den i Ystad blir Skånes sjätte. Övriga finns i Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad och Hässleholm.

Se mer om den nya mottagningen i klippet ovan.

På en Mariamottagning kan barn och unga få hjälp med drogmissbruk och psykisk ohälsa. Foto: Linda Ekström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer