Här återföds arbetarrörelsens päronträd

Publicerad

Den svenska arbetarrörelsen föddes i ett päronträd. Efter många missförstånd och skrönor återplanteras trädet nu på rätt plats.

Han samlade ett drygt hundratal åhörare i Stockholm, vintern mellan 1881 och 1882. Gensvaret blev mångfalt större tre månader senare i Malmö när Mäster August Palm skulle tala på Almbackens restaurang.

Det stora antalet åhörare gjorde att man var tvungen att gå ut i snön där Palm klev upp på en plattfrom i ett päronträd för att tala.

Sågades plötsligt ned

En tavla på den politikertunga sjunde våningen på Stadshuset visar den lille skräddaren i trädet och i sitt agitatoriska esse.

I cirka hundra år fick trädet stå orört – men när Malmös Stadshus planerades sågades trädet helt sonika ner av byggnadsarbetarna.

För tidigt att klättra

Sedan dess finns flera skrönor om trädets ursprungliga plats, men nu har platsen lokaliserats och den 1 maj kommer ett nyplanterat päronträd att invigas på Stadshusets bakgård.

– Det är nästan exakt på rätt plats men det lite tidigt att klättra i det, men återkom om fem år, säger stadsträdgårdsmästaren Ola Melin som är ansvarig för planteringen och dess inramning med soffor och rabatter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer