Här börjar reparationerna av elledningarna i Osby efter stormen Malik

Publicerad

Efter stormen Maliks framfart saknade fler än 6000 skånska hushåll ström. Och under söndagen och måndagen har elföretagen jobbat hårt för att återställa elen till de drabbade. SVT Nyheter Skåne följde med när en ledning lagades utanför Osby.

Arbetet med att reparera elledningarna är varken enkelt eller riskfritt.

– Det kan vara svårt att sig fram, eftersom det kanske inte finns vägar dit utan du får ta dig fram över stock och sten. Dessutom kan det vara svårt att lokalisera felet, säger Mia Palm, service- och resurschef på Kraftringen.

”Säkerheten kommer främst”

Och Mia Palm betonar just säkerhetstänket som krävs ute på fält.

– Säkerheten kommer främst i det arbete vi gör. Och därför är det så viktigt att vi inte äventyrar det genom att jobba på nätterna, när det är för mörkt, eller jobba när det fortfarande blåser, säger hon.

Letar fel med helikopter

För att leta upp de trasiga ledningarna använder sig Eon bland annat av helikoptrar.

– Men vi är också beroende av att våra kunder rapporterar in strömavbrott, antingen digitalt eller att man ringer till oss, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på Eon.

Vid lunchtid på måndagen saknade ett 270-tal Eon-kunder i Skåne fortfarande el. Men enligt Peter Hjalmar ska de flesta få tillbaka strömmen under måndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.