Stormen Malik fällde tusentals träd

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Malik har dragit bort från Skåne och lämnar efter sig massor av materiell förödelse. Bland annat har ett par tusen träd fallit i de starka vindarna. Trafikverket varnar för att det kommer att ta flera veckor innan man får bort alla från vägnätet.

Det kunde varit värre. Så kan man sammanfatta polisen och räddningstjänsten när stormen bedarrat. Inga personer har rapporterats skadade, men Malik har lämnat skadade hus, blockerade vägar och översvämningar i sina spår.

På långa Bryggan i Bjärred blåste plåttaket av kallbadhuset. På söndagen var kommunen på plats och spärrade av bryggan

– Vi gör det av säkerhetsskäl. Vi håller den stängd nu och så öppnar vi den kanske måndag förmiddag. Det beror på vad som framkommer under besiktningen, säger Bengt Strengbom från Lomma kommun.

Tak flög av

I Malmö befarade man att takplattor skulle flyga av Turning torso och stängde av runt byggnaden. I Landskrona flög ett tak av ett flerfamiljshus som håller på att renoveras på Koppargården.

– Det är hela det nya taket som gett sig iväg och lagt sig över en parkering och en trafikerad genomfartsväg, säger Per Larsson, yttre befäl på räddningstjänsten i Landskrona.

– Nu är det folk uppe på taket för att se så inte mer kan blåsa ner och sen när vinden mojnat  får man börja plocka bort grejerna.

Jacobsskolan stormskadad

I Hässleholm har delar av taket till Jacobsskolan i Hässleholm drabbats av stormen. Den del där det funnits solpaneler ska ha blåst bort på något sätt. På skolan går cirka 600 elever.

– Stormskadorna berör den byggnad där bygg- och eleleverna håller till. Det är nog cirka 150 elever som är direkt berörda, säger Therese Lindecrantz, rektor på Jacobsskolan.

Tågen igång under söndagen

Trafikverket är ute och kontrollerar tågspåren för att se så det inte finns några fallna träd eller andra hinder.

– Igår tog vi på grund av säkerheten beslut att även sänka hastigheten på de banor som var öppna, men från söndag förmiddag kommer tågen successivt att kunna rulla med normal hastighet igen, säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverket Region Syd.

Tågtrafiken kommer att komma igång tidigare än sagt. Skånetrafiken räknar med att all trafik ska vara igång under sena söndagseftermiddagen. Enda undantaget är sträckan Ystad-Simrishamn. Där kommer tågen inte att börja rulla igen förrän måndag klockan 16.

Kommer att ta flera veckor

Ett par tusen träd har fallit i stormen. Och fler träd kommer att falla under söndagen eftersom vindarna inte avtagit helt.

– Det är ett omfattande arbete som pågår längs vägarna och vi får fortsatt in samtal om nya hinder på vägarna. Både entreprenörer och privatpersoner gör ett jättejobb. Vi hanterar de akuta hindren nu, men det kommer ta flera veckor att återställa allt inom vägområdet. Det gäller att som bilist vara fortsatt vaksamma på träd och andra föremål som finns på vägar och i vägområdet, säger Annika Canaki.

Plåttaket till bastun ute på Långa bryggan i Bjärred blåste bort. Vid lunchtid beslutade Lomma kommun att spärra av bryggan för vidare inspektion när stormen dragit vidare. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.