Många tåg ställs in i helgen på grund av stormen Malik. Foto: Gunilla Fritze/arkiv

Malik drar in över Skåne – tågstoppen utökas

Uppdaterad
Publicerad

När stormen Malik nu börjar dra in mot södra Sverige så förlänger Trafikverket stoppet på vissa tågsträckor och drar ner hastigheten kraftigt på andra. Och samtidigt uppmanar polisen att man inte ska ge sig ut om man inte måste.

Under fredagseftermiddagen beslutade Trafikverket i södra Sverige att stoppa tågtrafiken på flera sträckor med anledning av det väntade ovädret. Under lördagen kom besked om att stoppet förlängs på flera ställen.

Stormen Malik

Pinnat inlägg

Nu avslutar vi direktrapporten för den här gången, men vi fortsätter så klart att rapportera om stormen på svt.se.

Stort tack för att ni följt ovädrets framfart hos oss!

SMHI drar tillbaka flera varningar

Vid lunchtid på söndagen lyfte SMHI flera av de vädervarningar som utfärdats det senaste dygnet. Bortsett från de varningar som gäller till havs och på Vänern är nu bara två varningar utfärdade:

• Orange varning för vind på Gotland
• Gul varning för vind i kombination med snö i Dala- och södra Norrlandsfjällen

Dessutom kvarstår en gul varning för högt vattenstånd för hela västkusten, Skånes kust samt östkusten upp till Kalmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trots varningarna – gotlänningar badar i stormen

Gotland är en av de platser där det blåst på som mest under söndagen. SMHI:s orangea varning för hård vind ligger kvar sedan gårdagen – men det stoppade inte vissa gotlänningar från att ta ett dopp i vågorna.

Ytterligare en olycka på grund av fallande träd

Vid tio-tiden på förmiddagen ryckte polis, räddningstjänst och ambulans ut till en väg utanför Ljungby efter att ett träd vält över en personbil.

Föraren kunde ta sig ur bilen på egen hand och behövde inte uppsöka sjukhus, skriver polisen på sin hemsida.

"Det var bara att vända och hämta motorsågen"

Mellan Västansjö och Riddersberg utanför Jönköping drog ett träd med sig en telekabel och lade sig tvärs över vägen. Tillsammans med några grannar kunde vägen åter vara farbar efter en knapp halvtimme.

– Det är ju så att bo på landet och det är det som är tjusningen. Man får lösa problemen själv, säger Stefan Fur.

Blåsigt vid Ölandsbron

Vid halv tolv-tiden skriver Trafikverket att vindkänsliga fordon avråds från att köra över Ölandsbron. För övrig trafik gäller reducerad hastighet. Detta gäller fram till klockan 16:00. Ifall vindarna blir starkare kan bron komma att stängas.

Blåsten har även orsakat strömavbrott runt om i Småland. I Kalmar län är runt 3 400 hushåll utan ström, och i Jönköpings län runt 2 000.

Helena Malik • Hej, undrar hur ni kom på att ni skulle kalla stormen för ”Malik”? Skulle vara intressant att få veta.

Hej Helena,

Namnet Malik myntades faktiskt av Danmarks motsvarighet till SMHI, DMI. Exakt varför valet föll på det vet jag inte, men Anna Christiansson som meteorolog på DMI säger till HD-Sydsvenskan att det är ett grönländskt namn som valts i förväg av ett särskilt råd.

"Svårt att säga om vi nått kulmen"

Enligt SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt delar Malik vissa likheter med stormen Alfrida, som orsakade stora skador i januari 2019. Det är dock möjligt att ännu högre vindhastigheter kan uppmätas den här gången.

– Det är svårt att säga vad som kommer hända vid östkusten där det blåser som mest. Det kommer blåsa på ordentlig de närmsta timmarna, men om vi nått kulmen är svårt att avgöra i nuläget. Det lugnar nog i alla fall ner sig framåt kvällen, säger han i SVT:s direktsändning.

Eon: I värsta fall kan det ta dagar

De omfattande strömavbrotten för kunder hos elleverantören Eon kan dra ut på tiden, meddelar företagets presstalesperson Björn Persson.

– Man skulle gärna vilja säga att strömmen är tillbaka om några timmar, men så väl är det inte. För en del kommer det att dröja till morgondagen eller i värsta fall flera dagar. Så omfattande är det här, säger han i SVT:s direktsändning.

Eon har ännu inte kommit igång med reparationsarbetet på stor skala, Mycket eftersom de hårda vindarna kan innebära en risk för reparatörer för montörer som arbetar på fältet.

Skadorna sträcker sig över hela Sveriges södra halva, men Persson kan inte ge besked om vilka områden som kan tänkas få tillbaka strömmen först.

– Vi jobbar parallellt i alla regioner. Det blir undan för undan som det blir inkopplat.

Räddningstjänsten varnar för fallande föremål

Räddningstjänsten i Nordvästra Skåne vittnar om en relativt lugn natt under stormens framfart.

– Vi var rädda att den höjda vattennivån skulle ge mer skador än den gjorde. Totalt har vi hanterat ett 40-tal händelser under kvällen och natten, säger stabschefen Mattias Johansson i SVT:s direktsändning.

Larmen som räddningstjänsten hanterat har till stor del handlar om nedfallna träd eller tak som rivits upp av vinden. Sedan dess har väderläget lugnat sig något, men Johansson uppmanar fortfarande boende att iaktta försiktighet.

– I vårt område bedömer vi att man kan vara ute, men man ska vara vaksam på fallande föremål från till exempel tak.

Än så länge har inga personskador rapporterats från området.

Elnätsreparatörer redo att rycka ut – men stoppas av vinden

Tusentals Eon-kunder står fortfarande utan ström efter stormens framfart. Problemen finns från Skåne i söder till Roslagen i norr, men på grund av de hårda vindarna har reparationer endast inletts i mindre skala.

– Felavhjälpningen återupptas så snart det är möjligt, med hänsyn tagen till montörernas säkerhet. Just nu indikerar väderprognoserna att de första reparationerna tidigast kan inledas vid lunchtid, säger Peter Hjalmar, Eons regionchef i område syd i ett pressmeddelande.

Elleverantören har nu en god bild av skadeläget, enligt Hjalmar, som tillägger att de "är i startblocken" med att få ut reparatörer i större skala. Det kan dock dröja innan problemen åtgärdats.

– Med tanke på skadornas omfattning vill jag förvarna om att en del kunder förblir utan ström under kvällen och natten, säger Peter Hjalmar.

Kan förlängas

- Precis som vid tidigare tillfällen tar vi det här beslutet av säkerhetsskäl. Vi vill inte riskera att det inträffar olyckor och att tåg blir stående med passagerare i ovädret, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd.

Sänkt hastighet

För att höja säkerheten på flera av de sträckor som hålls öppna kommer hastigheten att sänkas till 40 km. Det är för att föraren ska hinna stanna om det ligger träd över spåret eller kontaktledningen kommer i gungning.

Både polisen och Trafikverket uppmanar dessutom alla som tänkt ge sig ut i bil att tänka sig ordentligt för.

- Mitt råd är att inte ge sig ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt. Fallande träd  och andra föremål som blåser iväg utgör en fara för dig som bilist men även för våra entreprenörer som ska hålla vägarna öppna, säger Annika Canaki.

Surra fast allt löst

Malik har redan dragit in över Danmark. Där har tåg och färjor ställts in och broar stängts av. På flera ställen har man också börjat lägga ut sandsäckar och andra barriärer för att försöka förhindra översvämningar.

På den svenska sidan har elbolagen höjt sin beredskap och SMHI uppmanar alla att surra fast lösa föremål och ta in det som går att ta i.

Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över Öresundsbron. Risken för eventuell stängning är störst över kvällen och natten skriver brokonsortiet i ett pressmeddelande.

Följande tågsträckor stängs av från lördag:

• Ystad – Simrishamn, från lördag klockan 16 till måndag klockan 12

• Helsingborg-Halmstad, från lördag klockan 21 till söndag klockan 16

• Kristianstad – Karlskrona, från lördag klockan 18 till söndag klockan 18

• Stångådalsbanan, Kalmar – Linköping, från lördag klockan 17.30 till måndag klockan 12

• Halmstad-Värnamo, från lördag klockan 16 till måndag klockan 12

• Tjustbanan, Linköping-Västervik, från lördag klockan 17.30 till måndag klockan 12

• Eslöv – Helsingborg, från lördag klockan 16 till måndag klockan 12

• Värnamo- Vaggeryd-Jönköping/Nässjö, från lördag klockan 16 till måndag klockan 12

• Nässjö – Vetlanda, från lördag klockan 16 till måndag klockan 12

• Nässjö – Hultsfred, från lördag klockan 16 till måndag klockan 12

• Berga-Oskarshamn/Blomstermåla – Mönsterås, från lördag klockan 16 till måndag 12

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.