Här får bara en av tio elever godkänt

Uppdaterad
Publicerad

När höstbetygen för Malmös skolor nu redovisas så är det blandade resultat. På vissa skolor ser det bra ut, men på Värnerrydenskolan i Rosengård fortsätter den nedåtgående trenden.

Där har bara tio procent av niorna godkänt i alla ämnen. Socialdemokraten Anders Rubin är skolkommunalråd i Malmö.

Återigen är det en skola på Rosengård som utmärker sig. 2013 lades Rosengårdskolans högstadium ner. Nu handlar det om Värner Rydén-skolan.

Situationen på Värner Rydénskolan

När höstbetygen nu sammanstälts så visar det sig att nio av tio elever här får inte godkänt i alla ämnen i nian. På Malmös bästa skolor är det nio av tio som får godkänt. D

– Det är alldeles för lågt, och långt under vad som är rimligt. Det är tusentals åtgärder som måste till för att få en bra mijö på skolan, säger han Anders Rubin (S), skolkommunalråd.

Och hur ska ni göra det? Värner Rydén-skolans nedåtgående trend är inte ny för någon. Hur ska ni ändra på den och få skolan i rätt riktning?

– Jo, men vi sätter in alla resurser vi har. Det är det jag säger. Nu har vi en jättestor skolförvaltning med mycket resurser och förmåga. Vi pratar om en verksamhet som omsätter 4,5 miljarder.

Anders Rubin säger att det är inte aktuellt att lägga ner VärnerRydén-skolan. Resurserna finns. Nu ska skolledledningen få arbetsro och tid för att få spiralen att vända uppåt.

Vad känner du för de elever som känner att de får en dålig skolgång pga av att de går på Värner Ryden-skolan idag?

Jag som socialdemokrat inte känner att detta är den mest centrala frågan i hela mitt ideologiska tänkande. Människor ska inte hamna snett eller fel på grund av sin sociala bakgrund, eller sina föräldrars ekonomiska villkor och klassbakgrund, säger Anders Rubin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen på Värner Rydénskolan

Mer i ämnet