Foto: Drago Prvulovic / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skolledningen i krismöte

Publicerad

Eleverna på Värner Rydénskolan i Malmö möttes av en stängd skola på måndagsmorgonen. Utanför trängdes journalister och poliser.

– Vi fick signaler på sociala medier att det planeras för motdemonstrationer, säger Malmös utbildningschef Hans Nilsson. Det kommer förmodligen elever från andra skolor.

Av säkerhetsskäl har man därför begärt hjälp av polisen.

– Vi hoppas att det ändå ska bli lugnt.

Besked lämnas på webbplats

Strax före klockan nio kom eleverna ut ur skolan. Där mötte de ett massivt pressuppbåd. Bland annats Sydnytts reporter Susanne Nord.

– Eleverna har nu fått besked om att skolan är stängd, och de har uppmanats hålla koll på kommunens hemsida för att se när den öppnar igen.

En av dem som nu inte får komma in på sin egen skola är Mohammed Khalil. Han säger sig ha förståelse för lärarnas pressade situation.

– Jag förstår att de känner sig rädda, för det är mycket stök. Efter sammanslagningarna har det blivit alldeles för många elever, säger Mohammed.

Krismöte under förmiddagen

De nya eleverna kommer från Örtagårdsskolans högstadium som stängdes i höstas.

Det var i fredags som skyddsombuden fattade beslut om att stänga högstadiet. Beslutet kom följde på en lång rad incidenter under hösten. Enligt mediauppgifter var den direkt utlösande faktorn ett större bråk som gick överstyr på fredagen.

Under förmiddagen sätter sig skolledningen i krismöte för att diskutera hur situationen ska hanteras.

Enligt skolans webbplats är målet att kunna öppna skolan under tisdagen.

Föräldrar rings upp

Enlig Anders Malmqvist, utbildningsdirektör ska föräldrar bli kontaktade via telefon under dagen. Det är personal på skolan som fått uppgiften att ringa runt.

Klockan 14 på eftermiddagen kommer information om skolans eventuella öppnande finnas tillgänglig på Malmö stads hemsida.

– Vi gör allt vi kan för att skolan ska kunna öppna imorgon igen, säger Anders Malmqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Situationen på Värner Rydénskolan

Mer i ämnet