Lärarfacken kräver vakter

Uppdaterad
Publicerad

Värner Rydénskolan håller stängt i morgon sedan skyddsombuden stängt ner skolan. Ett krismöte ska sedan avgöra hur man går vidare.

– De kunde inte garantera säkerheten på skolan längre, varken för våra lärare eller elever. Det har under några månader varit oroligt och därför var det droppen när de vuxna sa att det här inte går längre, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Skåne.

I fredags beslöt därför skyddsombuden för de båa lärarfacken att stänga högstadiet på Värner Rydénskolan i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Situationen på Värner Rydénskolan

Skolan kommer att vara stängd i morgon och alla elever på högstadiet (årskurs 6–9) får efter ett informationsmöte gå hem.

Facken kräver vakter

Lärarfacken har krävt att det ska gå vakter på skolan tills oron har lagt sig.

– Vi behöver många vuxna som får göra någonting. Ibland är det nödvändigt för en lärare att ta i elever, men om läraren gör det kan han eller hon råka illa ut, säger Catharina Niwhede.

Hon ser det som ett stort bekymmer att lärarna känner sig maktlösa i sådana situationer.

När Örtagårdsskolan på Rosengård lade ner sitt högstadium flyttades eleverna efter sommarlovet 2014 över till Värner Rydénskolan. Det har lett till trängsel i klassrummen.

– Detta varnade vi för när vi gjorde en risk- och konsekvensanalys i samband med att skolorna slogs samman, säger Catahrina Niwhede.

Många lärare sjukskrivna

Många lärare är sjukskivna och det finns många lärarevikarier som inte är utbildade.

– Det gör också att det är svårt att hantera svåra situtationer, säger hon.

Arbetsmiljöverket kommer nu att se vilka åtgärder som behövs för att verksamheten åter ska fungera på Värner Rydénskolan.

Skolans högstadium kommer att hållas stängt i morgon, måndag. Eventuellt kan den öppnas igen på tisdag.

Ska ta fram åtgärder

Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö säger till SVT Nyheter att att man nu ska ta fram åtgärder som kan trygga arbetsmiljön både för elever och anställda på skolan.

– Målsättningen är att de ska kunna sättas i kraft redan på tisdag så eleverna kan vara tillbaka i skolan då.  Det handlar om att se över de rutiner vi har på skolan när det gäller våld och hot, säger han.

Kommer det vara vakter i skolan på tisdag?

– Vi har väktare på plats för att säkra upp skolgården för obehöriga som har tenderat att komma till skolan.

Med start från och med tisdag?

– Ja.

Brister i skolans arbetsmiljö

Sedan 2013 driver Arbetsmiljöverket ett flerårigt projekt under vilket 30 procent av landets alla skolor ska inspekteras.

I arbetsmiljöundersökningen ”Hot och våld i skolan” 2011 uppgav fem procent av de kvinnliga lärarna och sju procent av de manliga att de 2012 utsatts för slag, sparkar eller annat fysiskt våld. Motsvarande siffra för eleverna var nio procent av flickorna och femton procent av pojkarna.

Andra brister finns i arbetsmiljön i form av åldrande skolfastigheter, lokaler som används till bristningsgränsen och som ger problem som exempelvis buller och dålig luftkvalitet.

Tjugo av 22 grundskolor som Arbetsmiljöverket inspekterat i Malmö fick anmärkningar när det gäller rutiner och riskbedömning vid möjliga hot- och våldssituationer.

Källa: Arbetsmiljöverket/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen på Värner Rydénskolan

Mer i ämnet