Rä'ddningstjänsten fanns på plats när högstadiet på Värner Rydénskolan öppnades på nytt på tisdagen Foto: Foto:Drago Prvulovic / TT

Eleverna tillbaka på Värner Rydénskolan

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnade Värner Rydénskolan i Malmö igen. Elever droppade in under morgonen och räddningstjänsten var på plats vid skolan, som en av flera åtgärder för att få bukt med våld och hot.

I går höll skolan stängt på grund av våld och hot, de båda lärarfacken beslutade i fredags att stoppa undervisningen. Efter ett krismöte i går är eleverna nu tillbaka.

Safet Krasniqi, som har en dotter som går i ettan på skolan och en son på Stenkulaskolan en bit bort, tycker att det behövs mer pengar till skolan, och mer personal som skolpsykologer som kan tala med barnen om de till exempel har det dåligt hemma.

Situationen på Värner Rydénskolan

Han vill inte att dottern ska gå kvar, utan har anmält henne till en annan skola. Han pekar på att ett annat problem i området är att det saknas fritidsgårdar och aktiviteter för unga att gå till efter skolan.

Fahrudin Zejnid, rektor på Stenkulaskolan i Malmö, har nu anlitats till Värner Rydénskolan. Flera andra insatser sätts också in, Malmö stad nämner på sin hemsida förstärkta personalresurser, värdegrundsarbete och ökade elevhälsoresurser för att fånga upp elever som skolkat och skapat oro.

Under morgonen fick eleverna möjlighet att diskutera vad som hänt och ställa frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen på Värner Rydénskolan

Mer i ämnet