Visa alla (2)
Visa alla (2)

Klickljudet avslöjar dem

Publicerad

De finns hela i södra Östersjön men föredrar klart den danska Öresundskusten. Det visar en kartläggning av tumlarnas klickljud.

Tumlaren klassas som akut hotad i Östersjön men forskarna har haft mycket ont om fakta om hur många de är och var de egentligen håller hus. Därför har 304 sensorer satts upp runt om i havet för att under två år har registrera tumlarnas säregna klickljud.

Just nu håller data från det EU-finansierade SAMBAH-projektet på att analyseras av forskare i Kolmården. Än så länge är det för tidigt att säga något om antalet tumlare men redan nu kan man så fast att de rör sig över stora områden från Åland och söderut.

Det tycks också som att de föredrar den östra Själlandskusten och norra Tyskland och trivs ganska bra i Skåne och Blekinge. Men av hittills oklara skäl verkar de sky den baltiska och polska kusten.

Fakta Tumlare

Visa

Tumlaren är en av de minsta tandvalarna, med en kroppslängd på 1.5-1.9m och en kroppsvikt på 50-70kg (honorna blir större än hanarna). Nosen är trubbig, ryggen är mörk, nästan svart och ryggfenan liten och trekantig. Tumlaren gör inte mycket väsen av sig när den kommer upp till ytan för att andas och utandningen är nästan osynlig. Födan består av sill, skarpsill, småtorsk och diverse bottenlevande fiskarter såsom tobis och smörbult. Tumlaren har en stor utbredning i tempererade farvatten på norra halvklotet. I Östersjöregionen finns det tre tumlarpopulationer: (1) i egent­liga Östersjön, Ålands skärgård, Skärgårdshavet och Finska viken, (2) i inre danska farvatten och södra Katte­gatt och (3) i norra Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön.

/SAMBAH-projektet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer