Foto: Johan Dernelius/SVT

Se när ”julgranskulan” flyger över Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Efter det dåliga vädret i tisdags var det idag dags för den Flygvapnets traditionella uppvisning. För en stund sedan flög fyra TP 84 Hercules transportplan över Skåne.

Herculesplanen flög i formationen ”julkula”, som man valt att kalla det och är hemmahörande på Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs.

Under eftermiddagen passerade ytterligare en flygplanskaravan över Skåne, denna gång åtta Gripenflygplan från Blekinge flygflottilj (F 17) i form av en julgran:

Hercules och Gripen

Hercules: TP 84 lastar knappt 20 ton eller 91 passagerare. Detta gör planet utmärkt lämpat för Försvarsmaktens insats i Afghanistan, där TP 84 har transporterade gods åt den internationella säkerhetsstyrkan Isaf under flera år. Planet har också visat sin duglighet i otillgängliga områden i samband med en rad bistånds- och hjälpinsatser under åren.

SAAB 39 Gripen är ett fjärde generationens stridsflygplan som tillverkas av Saab AB Gripen är ett av de första fler-rolls-flygplan som kan användas för jakt-, attack- och spaningsuppdrag och dessutom växla mellan dem under flygning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.