Foto: SVT

Här kör färdtjänsten en resa – men tar betalt för fyra

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt avtal för färdtjänst har blivit en dyr historia för Trelleborgs kommun. Vår granskning visar att entreprenören Vellinge Taxi tagit betalt flera gånger om för samma körningar.

Inga-Lill Larsson pendlar varje dag till jobbet på Samhall i Malmö. Sedan i augusti är det Vellinge Taxi som skjutsar henne.

– Jag samåker varje dag. På morgonen är vi tre. På kvällen är vi som mest fyra, säger Inga-Lill Larsson.

SVT Nyheter har granskat underlagen för Vellinge Taxis fakturor. Det är mycket som är konstigt i redovisningen av Inga-Lill Larssons resor.

Felaktiga tidpunkter

Enligt underlaget tar det ibland bara en minut att köra henne från Malmö till Trelleborg. Tidpunkterna för resan stämmer inte. Dessutom tar Vellinge Taxi betalt som om hon åker ensam, både till och från jobbet, varje dag.

SVT Nyheter har talat med flera trelleborgare som använder färdtjänst för arbetsresor. Alla säger att de oftast samåker med andra.

Men enligt fakturorna samåker ingen. Trelleborg betalar för cirka 700 arbetsresor per månad till en kostnad av 180.000 kronor.

Enligt avtalet ska Trelleborg bara betala en startavgift per körning och antal körda kilometer, oavsett hur många som sitter i bilen.

Flera startavgifter

När Inga Lill Larsson och hennes tre pendlingskamrater åker hem fakturerar Vellinge Taxi fyra enkelresor på sammanlagt 1324 kronor. Enligt avtalet ska resan kosta 469 kronor.

Även vår granskning av färdtjänst, som inte är arbetsresor, visar på stora fel. Trelleborg betalar Vellinge Taxi cirka 600.000 kronor per månad.

Ofta faktureras flera startavgifter för samma körning. Även antalet körda kilometer är fel när personer samåker.

Vellinge taxi hävdar att orsaken till de felaktiga fakturorna är ett programmeringsfel inom deras fakturahantering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.