På Ängavallens slakteri är tanken att djuren ska möta döden helt utan stress och ångest. Foto: Johan Dernelius

Här går julgrisen själv in till slakt

Publicerad

På Ängavallens slakteri i Vellinge går grisarna själva in till slakt, utan att någon driver på dem. Det unika slakteriet är byggt för att skapa en helt stressfri slakt.

Djurskötarna behöver bara öppna en grind. Grisarna, som ska slaktas, söker sig själva in i slakteriet av nyfikenhet och får gå i sin egen takt.

– Grisarna är väldigt nyfikna, säger Mathias Nordström, lantmästare på Ängavallen.

Bekant med slaktaren

Ängavallens slakteri utanför Vellinge byggdes 1988, i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet, och är unikt i sitt slag.

Tanken är att djuren ska möta döden helt utan stress och ångest. Bedövningen utförs av skötare som djuren känner och är vana vid.

– När grisen är framme vid det sista rummet så hjälper vi till med ljus. Vi tänder i ett rum och släcker i ett annat så att grisen går mot ljuset, säger Mathias Nordström.

– Längst in i rummet får grisen lite käk och så lägger vi på bedövningstången så att djuret omedelbart blir medvetslöst, säger Mathias Nordström.

Mathias Nordström, lantmästare på Ängavallen. Foto: Johan Dernelius

Koldioxidbedövning ifrågasatt

På storskaliga slakterier bedövas grisarna med koldioxid men den metoden är ifrågasatt.

Enligt Bo Algers, professor emeritus på Sveriges Lantbruksuniversitet, triggar koldioxiden ångestcentrum i hjärnan och gör ont att andas in.

Både Jordbruksverket och branschorganisationen Svenska köttföretagen försvarar metoden och menar att koldioxid är bästa bedövningen ur ett djurvälfärdsperspektiv.

Som sällskapsdjur

Mathias Nordström blev illa berörd när han fick se bilder från koldioxidbedövning, filmade av SLU, där grisar kämpar för att få luft.

– Det var så att man fick gråten i halsen, säger han.

Hans pappa Rolf Axel Nordström, som grundade Ängavallen, är kritisk till vad han kallar ”industrislakt”.

–  Alla djur har samma känslor. De djur som vi gullar lite extra med, sällskapsdjuren, har samma känslor som husdjuren. Vi är skyldiga djuren samma respekt, säger Rolf Axel Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.