Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vargparet markera sitt revir – mitt framför en av länsstyrelsens kameror. Foto: Länsstyrelsen Skåne

Här revirmarkerar vargarna på Linderödsåsen: ”De tänker stanna här”

Uppdaterad
Publicerad

Vargparet på Linderödsåsen tänker inte lämna Skåne. Och förmodligen kommer fler valpar i maj.

– De signalerar till andra vargar att de inte är välkomna hit, säger Nils Carlsson på länsstyrelsen om vargarnas beteende i reviret.

I videoklippet får du se när vargparet revirmarkerar  framför en av länsstyrelsens kameror.

I början av året fick Skåne sitt första vargrevir i modern tid när en tik och en hane valde att slå sig ned vid Linderödsåsen. Efter att jägaren Magnus Hellström fångade dem på bild i sin värmekamera i oktober stod det klart att vargparet fått åtminstone sex valpar.

– Förmodligen kommer de para sig igen och kanske få nya valpar i mitten av maj, säger Nils Carlsson, vilthandläggare på länsstyrelsen, till SVT Nyheter Skåne.

Valparna som föddes i år kommer med största sannolikhet lämna reviret under våren. Vart de kommer ta vägen är det ingen som vet.

Skulle de kunna bilda nya revir i andra delar av Skåne?

– Det är möjligt. Om man tänker sig till exempel att en tikvalp vandrar ut och slår ner sig nånstans, då inväntar hon ju att det kommer en hane. Då kan det komma en hane norrifrån till exempel och sedan ska hon godkänna den för att det ska bli ett revir.

Tidigare i höst var det oklart om vargarna på Linderödsåsen fått valpar eller ej – tills jägaren Magnus Hellström lyckades filma åtta vargar samtidigt i sin värmekamera:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen från Magnus Hellströms värmekikare! Foto: Magnus Hellström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet