Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Flint var med sin mormor och morfar vid Pulken för att kolla på tranor på måndagsförmiddagen. Se i videoklippet hur det ser ut vid Pulken i år. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Här samlas tusentals tranor – rekordår vid sjön Pulken utanför Kristianstad

Publicerad

I slutet av mars stannar tranorna till i Skåne på sin färd norrut – och i år har antalet övernattande tranor vid sjön Pulken utanför Kristianstad slagit rekord: 10 500 tranor räknades in härom kvällen.

En av alla – förutom tranorna – som befann sig vid sjön på måndagsförmiddagen var tranentusiasten Bruno Dittrich som åkt från Stuttgart i Tyskland för att fotografera fåglarna vid Pulken.

– Det är min första gång här – men jag gillar det, säger Bruno Dittrich.

Det var för att tranorna skulle låta lantbrukarnas nysådda åkrar vara i fred som man började mata tranorna vid sjön Pulken 2012. Den förra rekordsiffran nåddes 2019 med 10 400 övernattande tranor en kväll.

Fåglarnas skådespel lockar varje år många besökare.

I videoklippet får du träffa både tranor och besökare vid Pulken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.