Hässleholms sjukhus specialitet är ortopedi – den typ av verksamhet som fått stå tillbaka allra mest i hela Sverige under pandemin. På bilden sjukhuschef Caroline Lindahl. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Här ska vårdskulden betas av genom helgjobb

Publicerad

Under coronapandemin har planerade operationer fått stå tillbaka och de skånska sjukhusen har mycket att ta igen. På SUS i Malmö är det över 3 000 planerade operationer som inte blivit av, i Hässleholm nästan 1 200.

– Vi har inte haft så här många väntande någonsin, säger Caroline Lindahl, sjukhuschef i Hässleholm.

Vid Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö genomförde man nästan 22 planerade, så kallade elektiva, operationer per dag innan pandemin. Under 2020 och fram till den 29 juni i år, genomfördes totalt över 3 000 färre operationer.

Här kan du se hur stor de skånska sjukhusens vårdskuld är i och med pandemin – och hur många dagar det kan tänkas ta för sjukhusen att jobba ikapp.

I videoklippet berättar sjukhuschefen i Hässleholm, Caroline Lindahl, om deras taktik för att jobba ikapp.

Fotnot: Helsingborgs lasarett är inte med i statistiken eftersom de inte kunnat ge några siffror över antalet utförda operationer under 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.