Försvaret är kritisk till att nationella insatsstyrkan krossade fönster och slog in dörren när Damon Tojjar greps. Foto: Polisens förundersökning

Insatsstyrkan slog till mot Vårdinnovations vd

Uppdaterad
Publicerad

Insatsstyrkan krossade fönster och bröt upp dörren hemma hos Vårdinnovations vd Damon Tojjar. Syftet var att överraska och på så sätt säkra bevisning i form av chattar i krypterade tjänster. Men metoden får kritik.

Det är måndagen den sista november 2020 och klockan är strax efter halv fem på eftermiddagen. Vårdinnovations dåvarande vd, Damon Tojjar, sitter vid sina datorer i köket.

Plötsligt slås fönster och dörrar sönder av Nationella insatsstyrkan. Damon Tojjar grips på bara några sekunder. Kvar på köksbordet ligger hans datorer och telefoner, påslagna, som tas i beslag av polisen.

Vårdexpressen

Gruppchefen skriver i sin rapport: ”Den misstänkte rörde ingen utrustning från forceringen påbörjades till dess att han greps. Ingripandet gick lugnt till väga utan våldsanvändning förutom själva forceringen.”

– Vi måste agera på ett sätt så att vi kan få tillgång till datorer och mobiler medan de är öppna. Det är ett väldigt problem annars att komma åt hårt krypterade it-produkter, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption.

Lagar från 1940-talet

Åklagaren menar att en del av problemet är att dagens lagstiftning som bestämmer hur man ska ta beslag är från 1940-talet, när bevis bestod av handskrivna brev och anteckningar.

Idag behöver man komma åt uppgifter som finns krypterade och då måste man göra beslagen medan utrustningen är påslagen och innan den misstänkte hinner stänga av den.

– Då krävs det ett överraskningsmoment och då är det naturligtvis effektfullt om man krossar rutorna i samband med att man forcerar platsen, säger Thomas Forsberg.

Tillslaget får kritik

Tillslaget är något som Damon Tojjar och hans försvarsadvokat Lars Kruse är mycket kritiska mot.

– Här sitter en fredlig läkare och arbetar. Att man då ska behöva gå in med i stort sett chockgranater och krossa rutor är långt bortom vad som är rimligt i en sådan situation. Det är ingen gangster som sitter där inne. Vi får se om vi kan gå till botten med det här så småningom, säger Lars Kruse.

Under husrannsakan hittades flera kontrakt, datorer och pärmar som nu är en del av bevisningen i mutåtalen inom Region Skåne.

Vad gav det här tillslaget för effekt?

– Det var ju hela framgången i den här utredningen. Vi fick ju tillgång till information som jag svårligen tror att vi skulle ha fått annars. Vi har fått fullständiga chattkonversationer mellan de inblandade och en väldig tydlig bild av vad som har inträffat. Nu är det upp till tingsrätten att pröva den här bevisningen, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Åtalade nekar

Vårdinnovations vd Damon Tojjar står åtalad för grovt givande av muta, handel med inflytande samt anstiftan av grov trolöshet mot huvudman i samband med Region Skånes upphandling av Vårdexpressen. Även tre tidigare regionanställda åtalas, misstänkta för mutbrott samt trolöshet mot huvudman. Alla åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet