Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dominika Takacova och George Florea är trötta på ständiga stölder från deras butik i Norra Åsum. Hör dem och se mer från butikens kameror i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och bevakningskamera

Här slår tjuvarna till mot den obemannade butiken i Norra Åsum

Uppdaterad
Publicerad

De identifierar sig med bank-id – sedan länsar de hyllorna. Ett tiotal gånger sedan i december har Dominika och Georges butik i Norra Åsum utanför Kristianstad utsatts för stöld. Trots att tjuvarna också fångas på bild av butikens övervakningskameror har ännu ingen åtalats för brotten.

Dominika Takacova och George Florea öppnade sin obemannade butik i Norra Åsum i maj förra året. De senaste månaderna har de utsatts för stöld efter stöld, något som Kristianstadsbladet rapporterat om.

Att man behöver identifiera sig med bank-id för att komma in i butiken verkar inte vara något som avskräcker tjuvarna. Tvärtom har flera konstellationer återkommit för att stjäla mer.

Dominika och George kan följa stölderna live i mobilen.

– När någon går in i butiken får jag en notifikation i mobilen och i en app kan jag se allt som händer i butiken, säger George Florea.

”De kommer åka fast”

Paret är trött på stölderna.

– Det är bedrövligt. Det går åt jättemycket tid för oss att beräkna sortimentet efter varje stöld, säger Dominika Takacova.

De ser heller inte någon poäng med stölderna.

– De kommer åka fast. Vi har alla bevis och ingen kommer komma undan, säger Dominika Takacova.

Men trots bevisen har än så länge ingen åtalats för stölderna. Polisens presstalesperson Thomas Johansson säger till SVT att polisen inte har möjlighet att utreda den här typen av brott i den takt de velat eftersom de måste prioritera till exempel brott där det finns frihetsberövade, eller brott i nära relationer.

Ingen stöldvåg längre på Österlen

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om en stöldvåg mot obemannade butiker på Österlen och i Flyinge.

Obemannade butiker i Skåne-Tranås, Kåseberga, Östra Tommarp och Flyinge fick gång på gång påhälsning av tjuvar. Den stöldvågen verkar dock ha upphört. Butiksägare som SVT Nyheter Skåne pratat med säger att de inte haft några stölder sedan i somras.

Fyra personer åtalades i november för några av sommarens stölder från de obemannade butikerna. Samtliga erkänner brott och rättegången hålls senare i vår.

I videoklippet får du se bilder från några av stölderna i Norra Åsum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.