Den nya bokningssidan är bara en lista med de olika vaccinatörerna. Regionrådet Gilbert Tribo är besviken på informationen. Foto: SVT

Så svarar ansvariga på kritiken mot vaccinsidan

Uppdaterad
Publicerad

Idag lanserade Region Skåne den nya bokningssidan för covidvaccin. Men den som hoppats på en sida där man kan boka alla vaccinatörer på ett ställe blir besviken. Sidan består fortfarande av länkar. Den var dessutom inte helt lätt att hitta.

Idag så släpps nya tider och dessutom blir det möjligt för 45-49-åringar att boka vaccinering. Region Skåne har också slagit på trumman för en ny bokningssida där alla lediga tider ska kunna ses på ett lätt sätt.

Men den nya sidan är inte en gemensam bokningssida. Den är en sida med länkar till vaccinatörer som säger att de har lediga tider. Just nu är bara 16 aktörer med på listan – fler ska släppas på efter hand. Och listan var från början inte helt lätt att hitta. Flera har hört av sig till vår coronachatt för att få hjälp med att hitta till sidan.

”Blir så trött”

– Jag blir så trött, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).

– Det har varit så mycket strul med det här. Självklart ska den ligga högst upp på sidan så det är det första man ser.

Nästa sak som förvirrat är tiderna för 45-49-åringar. På onsdagens presskonferens meddelades det att den gruppen ska kunna boka från och med i dag. Många letade efter sidan och försökte hitta en tid. Först nu på morgonen kom beskedet att 45-49 släpps på först klockan 15.30 i eftermiddag.

– Det var Vaccingruppen som tog det beslutet. Det var för att bokningen inte skulle krascha igen, säger Gilbert Tribo.

För mycket krångel

Han beklagar att beskedet kom så sent till alla som vill boka.

– Eftersom vi släpper fler tider än det finns personer i den gruppen tyckte jag det var riskfritt att öppna för alla på morgonen, men det här var beslutet som fattades.

Han håller med om att det det varit alldeles för mycket krångel för skåningarna när det gäller vaccineringarna.

– Det är inte ofta som jag som regionråd går in och detaljstyr, men det har jag gjort den här gången, Jag har petat i åldersgrupper och dubbel- och trippelkollat detaljer. Men det har tydligen inte räckt.

Kry menar att de följt instruktionerna

Men alla vaccinatörer har inte väntat till i eftermiddag. Till exempel släppte Kry och Vaccina på möjligheten för 45-åringar att boka redan vid midnatt.

– Vi har på uppmaning av Region Skåne fyllt på tidigare tider som är obokade med gruppen 45-49 år så att det inte skulle finnas några tomma tider. Vi kommer släppa tider nu 15.30 och det är de nya tiderna, säger Jonas Beltrame-Linné, presschef på Kry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.