Ann Göransson som är barnmorska var en av dem som vaccinerades under tisdagen. Foto: Ebba Torstensson/SVT.

Här vaccineras personalen för intensiv- och akutmottagningen

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdpersonal på de mest kritiska positionerna har nu börjat vaccineras. I region Skåne började man under måndagen med personal på intensiv- och akutmottagningar och infektionskliniker där belastningen varit hård.

– Personalen står i frontlinjen och de behöver det här vaccinet, säger Linda Blixt, enhetschef för vaccinationsmottagningarna mot covid-19 på Sus.

Sedan tidigare vaccineras personal i kommunerna vid särskilda boenden, men nu får även övrig vård- och omsorgspersonal sina första sprutor. 3500 doser fördelades under måndagen till olika delar av den skånska akutsjukvården.

– Vi hoppas att vi inom kort kommer kunna se bra resultat, så att personal istället kan lägga fokus på sina respektive specialistområden, säger Blixt.

Coronavirus i Skåne

Mobila team

För att vaccineringen skulle kunna komma igång så snabbt som möjligt började Sus även vaccinera med hjälp av mobila team. De besöker de olika avdelningarna och personalen kan snabbt vaccinera sig och sedan gå tillbaka till jobbet.

– Jag jobbar på iva och där har vi fullt upp. Vi fick komma ut från våra rum en stundoch det gick snabbt och enkelt och känns jättebra, säger Olle Byrlind Cronqvist som är intensivvårdssjuksköterska.

Han menar att om vi vill återgå till ett normalt liv krävs det att folk vaccinerar sig och påpekar vikten av att vårdpersonalen får vaccin nu.

– Det handlar om att vi antingen får jobba extra eller så måste vi stänga vårdplatser. Så det är härligt att det äntligen är igång, det känns som man ser slutet på pandemin.

Primårvårdens vaccinering fortsätter

Samtidigt fortsätter vaccinationerna som riktar sig till boende på särskilda boenden och till äldre som har vård- och omsorgsinsatser i hemmet.

– Vi har fått oerhört god respons, ingen som har tagit vaccinet hittills har ångrat sig och inget vaccin går till spillo, säger Linda Blixt, enhetschef för vaccinationsmottagningarna.

Redan denna vecka kommer ännu fler doser som är till för personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet