Mary-Anne Persson och Ulla Karlsson är båda Örkelljungabor. Snart utan lokaltidning med bevakning på orten.

Här väntar tidningsskugga

Uppdaterad
Publicerad

Upprördheten är idag stor i Örkelljunga sedan Helsingborgs Dagblad beslutat att lägga ned sin lokalredaktion där.

Lokalredaktören och kommunalrådet är överens om att det är en stor förlust för demokratin. Och flera läsare hotar att säga upp sin prenumeration.

För inte så många år sen hade tre lokaltidningar redaktioner i Örkelljunga. Idag är det bara HD som finns kvar. Men nu ska också den försvinna.

Tidningskris

– Vi har 2 200 prenumeranter, och det motsvarar 55 procent av hushållen. Jag tycker man skulle kunnat spara på något annat, säger Sven Sandström, lokalredaktör på HD i Örkelljunga.

Örkeljunga kommun har drygt 9 600 invånare. 4 800 bor i byn. Här är det sammanhållning. Det som står i tidningen är också det som diskuteras. Upprördheten är därför stor efter beskedet.

– Jag säger upp tidningen. De kan spara i storstäderna i stället, säger Örkelljungabon Mary-Anne Persson.

Lokalredaktören på en ort som Örkelljunga har många uppgifter. Han gör det som de större medierna inte gör, som att gå igenom kommunala handlingar, beslut och post.

– Det kan ju komma in handlingar till kommunen som kan ha stort allmänt intresse. Sånt kommer folk inte längre att få veta, för det finns ju ingen annan som kollar posten, säger Sven sandström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tidningskris

Mer i ämnet