Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar SVT:s reporter Otto Johansson varför Kraftringens kunder betalar mest för el i hela Sverige. Foto: Johanna Holstein/SVT

De betalar mest för elen – dubbelsmäll för södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Att elprisområde fyra är dyrast är väl känt efter det senaste årets elprischock men även där finns det skillnader från ort till ort. En faktor som inte är valbar är vem som äger och underhåller elnätet och där är det Kraftringens kunder som betalat mest det gångna året.

I den årliga Nils Holgersson-rapporten sammanställer Riksbyggen, Bostadsrätterna, Sveriges Allmännytta, HSB:s Riksförbund och Hyresgästföreningen kostnaderna för nyttigheter som värme, varmvatten, avlopp, renhållning och den som varit på allas läppar det senaste året: el.

När det kommer till elen gör rapporten en sammanvägning av elhandel, elnät och skatter från den 1 juli 2021 till den 30 juni 2022. När detta sedan rangordnas i en tabell är det de åtta kommuner i elprisområde 4 där Kraftringen äger elnätet som hamnar i topp.

Dubbelt så dyrt som Umeå

I Lund, Lomma, Höör, Eslöv, Hörby, Klippan, Åstorp och Torsås har man i snitt betalat nästan dubbelt så mycket för elen som i Umeå.

I rapporten används en exempellägenhet på 67 kvadratmeter där priset för de hushåll med Kraftringen som elnätsleverantör blir 944 kr/månad jämfört med Umeåbornas 490 kr/månad.

För en lägenhet på 67 kvadratmeter har elpriserna under 2022 sett ut så här - nästan det dubbla priset i Lund. Foto: Otto Johansson

Så här säger Kraftringen och ägarna om att deras kunder har dyrast el:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kraftringens ekonomidirektör menar att de höga avgifterna beror på stora investeringar som företaget gjort. Foto: Otto Johansson

Priserna är ett snittpris baserat på elhandel, elnät och skatt från den 1 juli 2021 till den 30 juni 2022. Lägenheten är en exempellägenhet på 67 kvadratmeter.

Skillnaderna beror till största del på vilket elprisområde kommunen tillhör och det som gör skillnaden inom elprisområdet är elnätsavgifterna där Kraftringen Nät Ab har dyrast elnätsavgift i elprisområde 4.

Dyrast:

1. Lund, Lomma, Höör, Eslöv, Hörby, Klippan, Åstorp och Torsås (Kraftringen Nät Ab): 944 kr/lgh o mån

2. Karlskrona (Affärsverken Elnät i Karlskrona Ab): 933 kr/lgh o mån

3. Hylte, Gnosjö. Högsby, Mönsterås, Mörbylånga. Lessebo, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Älmhult, Burlöv, Hässleholm, Malmö, Osby, Perstorp, Svalöv. Svedala, Tomelilla, Vellinge, Örkelljunga och Östra Göinge (E.ON Energidistribution Ab): 923 kr/lgh o mån

Billigast:

1. Umeå (Umeå Energi Elnät Ab): 490 kr/lgh o mån

2. Luleå (Luleå Energi Elnät Ab): 497 kr/lgh o mån

3. Örnskldsvik (Övik Energi Elnät Ab): 521 kr/lgh o mån

Källa: Nils Holgersson-rapporten 2022

I den årliga Nils Holgersson rapporten har Riksbyggen, Bostadsrätterna, Sveriges Allmännytta, HSB:s Riksförbund och Hyresgästföreningen gått samman för att sammanställa kostnaderna för nyttigheter i Sveriges samtliga kommuner.

Värme, varmvatten, vatten och avlopp, el och renhållning sammanställs varje år och rapporten ligger bland annat till grund inför hyresförhandlingar.

Källa: Nils Holgersson-rapporten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.