Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vare sig Erik Agijeff, Margareta Nielsen eller Gerd Lundgren tycker det står rätt till med elprisskillnaderna inom landet. Se vad de och fler har att säga i klippet. Foto: Patrik Cegrini/SVT

”Ska ju vara rättvist” – Lundaborna har högsta elpriserna i landet

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i de åtta kommuner där Kraftringen äger elnätet betalar i snitt mest för el i hela Sverige – orättvist tycker de SVT pratat med på stan i Lund.

– Vi ska väl betala samma? Det ska ju vara rättvist, säger Margareta Nielsen.

Även Gerd Lundgren är inne på samma spår när hon får höra att Kraftringens kunder betalar mest av alla.

Elpriserna i Skåne

– Det visste jag inte, ojojoj, det får vi ändra på, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar SVT:s reporter Otto Johansson varför Kraftringens kunder betalar mest för el i hela Sverige. Foto: Johanna Holstein/SVT

Här har elen varit billigast och dyrast 2022

Priserna är ett snittpris baserat på elhandel, elnät och skatt från den 1 juli 2021 till den 30 juni 2022. Lägenheten är en exempellägenhet på 67 kvadratmeter.

Skillnaderna beror till största del på vilket elprisområde kommunen tillhör och det som gör skillnaden inom elprisområdet är elnätsavgifterna där Kraftringen Nät Ab har dyrast elnätsavgift i elprisområde 4.

Dyrast:

1. Lund, Lomma, Höör, Eslöv, Hörby, Klippan, Åstorp och Torsås (Kraftringen Nät Ab): 944 kr/lgh o mån

2. Karlskrona (Affärsverken Elnät i Karlskrona Ab): 933 kr/lgh o mån

3. Hylte, Gnosjö. Högsby, Mönsterås, Mörbylånga. Lessebo, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Älmhult, Burlöv, Hässleholm, Malmö, Osby, Perstorp, Svalöv. Svedala, Tomelilla, Vellinge, Örkelljunga och Östra Göinge (E.ON Energidistribution Ab): 923 kr/lgh o mån

Billigast:

1. Umeå (Umeå Energi Elnät Ab): 490 kr/lgh o mån

2. Luleå (Luleå Energi Elnät Ab): 497 kr/lgh o mån

3. Örnskldsvik (Övik Energi Elnät Ab): 521 kr/lgh o mån

Källa: Nils Holgersson-rapporten 2022

Nils Holgersson-rapporten

I den årliga Nils Holgersson rapporten har Riksbyggen, Bostadsrätterna, Sveriges Allmännytta, HSB:s Riksförbund och Hyresgästföreningen gått samman för att sammanställa kostnaderna för nyttigheter i Sveriges samtliga kommuner.

Värme, varmvatten, vatten och avlopp, el och renhållning sammanställs varje år och rapporten ligger bland annat till grund inför hyresförhandlingar.

Källa: Nils Holgersson-rapporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet