Vårdbyggnaden är den högsta av de tre nya på sjukhusområdet i Malmö som bl.a rymmer 10 vårdavdelningar och 244 enkelrum. Foto: Johan Dernelius

Här växer Malmös nya sjukhus fram – följ med in i bygget

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny skyline börjar ta form i Malmö. Det är sjukhusområdets tre nya byggnader som nu börjar synas på långt håll. Ett bygge som lär hålla på några år till, men redan nu har man byggt ett demonstrationsrum som SVT nyheter passade på att ta en titt i.

Persionären Kerstin Olsson har varit med från byggstart som patientrepresentant. Hon har tidigare arbetat inom sjukvården. Tanken var att hon då och då skulle besöka bygget av nya Universitetssjukhuset i Malmö. Coronapandemin satte dock stopp för detta.

Mitt i byggkaoset hittar man ett färdigt vårdrum. Utanför borras och skruvas det. Det kommer att finnas 244 enkelrum av den här typen. Foto: Johan Dernelius

Nu är hon på plats efter mer än ett års bortavaro. Mikael Larsson, som arbetar som produktionschef guidar henne i demonstrationsrummet på plan fem.

– Det har nog blivit som jag tänkt mig. Några av mina idéer kan jag redan nu se. Här har vi ett fönster i dörren, med persienner så att personalen kan kolla till patienterna utan att väcka de, Fönstren är större och går att se ut genom även om man är sängliggande, berättar Kerstin Olsson med en nöjd ton.

Inget får gå fel

Innan byggstart på plats byggde man även upp ett vårdplan med lösa väggar i en jättelik lagerlokal utanför Malmö.  Här trixade och fixade man med utformningen så att vårdflödet skulle flyta så smidigt som möjligt.

– Sjukhusbyggnader innehåller väldigt många installationer förutom el och vatten. För oss har det varit väldigt viktigt att kunna bygga ett sådant här demonstrationsrum där vi kan, i skarpt läge, testa det mest effektivaste och mest praktiska sättet att bygga, säger Mikael Larsson på Skanska.

Klart om några år

Totalt byggs tio vårdavdelningar med 244 enkelrum, 23 operationssalar, 12 uppdukningsrum, 46 postoperativa platser men även mer publika platser som ett nytt apotek, café och en kiosk.

– Så som det ser ut idag ska vi lämna över vårdbyggnaden till region Skåne i slutet av 2023. Och för den andra byggnaden ett år senare.

Klicka på länken och ta en titt in i framtidens sjukhus i Malmö.

Projektledaren Mikael Larsson från Skanska och patientrepresentanten Kristina Olsson i det som ska bli en mottagningsreception. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.