Härbärge för EU-migranter öppnar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ett vinterhärbärge för EU-migranter öppnar på fredagkvällen i Malmö. Härbärget ska hålla öppet till slutet av februari.

Härbärget är ett samarbete mellan Malmö stad, Malmö Pingstförsamling och Skånes Stadsmission. Det ligger i pingstförsamlingens lokal Europaporten, och församlingen ska sköta drift och bemanning.

Malmö Pingstförsamling ska tillhandahålla personal.

Migrantlägret i Malmö

– 90 volontärer och fem anställda ska arbeta med härbärget. Vi har 40 sovplatser och varje sovplats behovsprövas, säger Andreas Wessman på Malmö Pingstförsamling

Det betyder i praktiken att man inte kan vara säker på att man får sova över under en längre tid, utan behovet prövas från natt till natt.

Kritiken: ”Alla hemlösa har behov”

Det här är organisationen Nätverket för Romers Rättigheter starkt kritiska till. De har kontakt med runt 100 hemlösa EU-migranter, men uppskattar att det finns runt 200 i Malmö idag.

– Alla hemlösa har behov av tak över huvudet, så det blir en märklig prioritering vem som har det värst, säger Johanna Nilsson som är aktiv i nätverket.

I november utrymdes ett läger på Industrigatan i Malmö där minst 150 personer bodde. Både aktivister och EU-migranter protesterade genom att sova över utanför Stadshuset under flera nätter.

Evakueringsplatserna fylldes inte

Då erbjöd kommunen ett tillfälligt evakueringsboende.

– Och då såg vi att de platserna inte fylldes, intresset var inte så stort, säger Annelie Larsson på sociala resursförvaltningen.

– Förra vintern hade vi över 100 platser på Folkets hus, och det var för många på ett och samma ställe. Det handlar ju också om att skapa en trygg miljö för de som bor där, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet