Efter att ha blivit utlovade ett möte med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) lämnade romerna vid lunchtid Stadshuset igen. Foto: Olle Palm

EU-migranterna träffade kommunalrådet

Uppdaterad
Publicerad

Sent på eftermiddagen fick två representanter för EU-migranterna träffa kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Men något löfte om ny boplats blev det inte.

Mötet var resultatet av ockupatoinen som en grupp EU-migranter på förmiddagen gjorde av Stadshusets reception i Malmö.

När de fått löfte om att få träffa kommunalrådet, lämnde de byggnaden vid lunchtid.

Migrantlägret i Malmö

Men trots mötet kvarstod kommunens tidigare svar till EU-migranterna att det inte blir någon ny boplats. I stället hänvisas de tillbaka till sina hemländer.

Vid 11-tiden

Ockupationen började vid 11-tiden av ett 30-tal romer, som tidigare protesterat utanför huset sedan de vräktes från sitt läger på Sorgenfri för i dag två veckor sedan.

Flera hade skyltar och banderoller med sig. På trappen utanför huset höll man upp en banderoll med texten ”Stöd romernas kamp”. Inne i receptionen hade en person en kartongbit där det stod skrivet: ”Vi har också rättigheter”.

Ville ha möte

Enligt Johanna Nilsson på Nätverket för romers rättigheter hade romerna med sig tolk och försökte få till stånd ett möte. En vakt övervakade protesten på plats.

– De har varit hemlösa i två veckor nu. Nu är det dags för ett möte. De har sagt att vi står här inne tills vi får ett möte, sa  Johanna Nilsson på förmiddagen.

Lämnade vid lunch

Vid halv ett hade EU-migranterna lämnat Stadshuset efter att ha blivit utlovade ett möte med kommunalrådet. Det framgick däremot inte när det mötet ska äga rum.

Gruppen gick in stadshuset stax före elva på förmiddagen, och en timme senare fick gruppen möta Luciano Astudillo (S), stabschef för kommunalrådsavdelningen i Malmö, som gav dem beskedet att Katrin Stjernfeldt Jammeh inte kommer att träffa dem och att de måste lämna stadshuset.

Men senare fick de alltså ett möte.

Klockan 13 väntas Thomas Hammarberg, ordförande i kommissionen mot antiziganism, besöka gruppen som protesterar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet