Foto: Hugo Lindqvist / SVT

”Nu är bara marken kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Rivningen och tömningen av EU-migranternas boplats i Malmö blev klar vid lunchtid på torsdagen.

Stora grävmaskiner har schaktat bort det som migranterna lämnat efter sig. Allt har sorterats och slängts i stora containrar som sedan skickats till sopstationen i Malmö.

– Vi blev klara till lunch idag och nu har vi överlåtit fastigheten till fastighetsägaren. Han ska nu sätta upp ett nytt staket runt området, eftersom vi fick klippa upp det gamla i samband med rivningen, säger Rima Dauod, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö Stad.

Migrantlägret i Malmö

Olja på marken

Malmö stad vet fortfarande inte hur mycket borttagandet av Sorgenfrilägret kommer kosta. Leverantörerna har ännu inte skickat sina fakturor. Kostnaden har tidigare uppskattats till 1-2,5 miljoner kronor.

Marken på tomten som migranterna gjorde till sin boplats, är sedan tidigare förorenad av tidigare industriverksamhet som sysslat med kemikalier.

– Vi har forslat bort allt som hörde till lägret. Nu finns bara marken kvar. Vi har dock konstaterat oljefläckar lite överallt, från oljeläckage när de boende har mekat med sina bilar, fortsätter Rima Dauod.

– Jag hoppas verkligen de här människorna får hjälp nu, att EU och staten tar sitt ansvar och ger dem tak över huvudet. Vi har sett hur de har bott och det är inte värdigt någon människa, säger Rima Dauod, enhetschef på miljöförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet