– Hälften ville helst inte göra något utan bara kollade upp att jag andades, berättar 93-årige Åke Olsson om bolaget Attendo som skött hemtjänsten. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning – Lomma utreder äldreomsorgen

Publicerad

Efter SVT Nyheter Skånes avslöjande om missförhållanden inom äldreboenden i Lomma valde man att utreda hela äldreomsorgen. Nu går alla biståndshandläggare i kommunen till mycket hård kritik mot det sätt som bolaget Attendo sköter hemtjänsten.

När Åke Olsson på ålderns höst fick behov av hjälp i hemmet blev inget som han hoppats på.

– De visste inte riktigt vad de skulle göra och hälften ville helst inte göra något utan bara kollade upp att jag andades, berättar den 93-årige Åke Olsson som i många år var rektor i kommunen och ett välkänt ansikte för många.

TV: Se hela inslaget i SVT Play

Åkes son Staffan Olander har också reagerat starkt på hemtjänstens agerande.

– Vi anhöriga är chockade över vad han upplevt. Vi har sett hela förloppet efter daglig kontakt med far som varit förtvivlad.

Hans kritik ligger i linje med en skrivelse från samtliga nio biståndshandläggare på Lomma kommun. I den beskrivs att de ser ”mycket allvarligt” på situationen för brukarna bland annat för att tider inte hålls så att personalen kan vara ”flera timmar försenade”. Eller om man tryckt på trygghetslarmet så kan det ta ”över en timme” innan hjälp kommer.

Attendo vill inte kommentera

Åke Olsson har själv upplevt att trygghetslarmet utlöstes av misstag tjugo över nio en morgon.

– De kom ju inte förrän vid elvatiden säger Åke Olsson och skrattar lite.

Attendo vill idag inte kommentera vare sig det enskilda fallet eller den generella och hårda kritiken från handläggarna. Och kommunens ansvariga politiker Sofia Forsgren Böhmer (M) säger att kritiken från handläggarna var en överraskning.

– Ja att kritiken var så hård, det var en överraskning.

Hon försäkrar också att hon kommer att ta itu med detta inom en snar framtid.

Utreder efter SVT:s granskning

Det var efter SVT Nyheter Skånes avslöjande om missförhållanden inom äldreboenden i Lomma som man valde att utreda hela äldreomsorgen.

– Och den här skrivelsen blir en del av denna utredning och vi välkomnar att detta kommer fram, säger Sofia Forsgren Böhmer (M)

Resultatet av utvärderingen avgör om man ska förlänga avtalen med Frösunda omsorg som står för äldreboendet och Attendo som sköter hemtjänsten.

För Åke Olsson har det varit en lång kamp för att komma tillrätta med hemtjänsten. Han har fått sex fakturor för bland annat tjänster som aldrig utförts. Två makulerades av kommunen.

Nu har han avsagt sig all hemtjänst och får istället hjälp från anhöriga och vänner.

Far och son lägger armarna om varandras axlar och Åke Olsson säger att alla står upp för honom.

– Jag har det så bra och trivs, säger han övertygande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer