Vramsån, nära Tollarp, är nästan torrlagd. Foto: Maria Peterson

Hårda strider när vattennivån sjunker på Vramsån

Publicerad

En strid har blossat upp kring Vramsån i Kristianstad. Nyligen rev kommunen ett dämme, ett hinder i ån, och sen dess har vattennivån drastiskt sjunkit.

– Vi hade en vattenspegel och nu är här ett avloppsdike, säger Gunnar OIsson från föreningen ”Vramsåns Vänner”.

I Vramsån finns ett 20-tal dämmen, varav många byggdes för att skapa vattenfall som i sin tur kunde driva vattenkvarnar. Länstyrelsen har dock velat ha ett friare vattenflöde i ån för att fisken lättare ska kunna vandra.

Kommunen uppmanades att ta bort ett dämme, varpå politikerna efter samråd med miljöexpertis beslöt att riva dämmet nära Tollarp som ursprungligen hörde till Skättilljunga kvarn. När dämmet försvann i början av sommaren sjönk vattnet snabbt. I dag är Vramsån, nära Tollarp, nästan torrlagd och allt möjligt skrot som människor har slängt i dammen har kommit fram.

– Folk är så uppretade över det här, många har levt nära kvarndammen hela sitt liv. Och så ser de den här förödelsen, säger Lars Larsson och pekar på gamla bildelar som nu pryder stranden.

”Inget enkelt beslut”

Han har bott vid Vramsån i 70 år och är en av dem som livligt protesterat mot att dämmen tas bort.

– Vi förstår verkligen att de som bor granne med ån inte tycker om hur där ser ut i dag, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad. Det var inget enkelt beslut, men just det här dämmet hade inte så stora kulturhistoriska värden som flera av de andra dämmen som finns kvar i ån.

Hot mot kommunalrådet

Det var en enig kommunstyrelse som fattade beslutet och med tiden ska kommunen skapa vandringsvägar och sittplatser utmed den här delen av ån, lovar Pierre Månsson (L). Det har dock inte lugnat upprörda invånare i Tollarp som på nätet luftar sina känslor för kommunalrådet. I ett inlägg står det ”ska vi komma och riva ditt hus i vinter”.

– Hur kan man skriva så, undrar Pierre Månsson (L).

Tollarpsbon Lars Larsson konstaterar kort att på ”facebook är det många som yttrar sig som borde tänka först”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.