Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när ledaren attackerar en ungdomsdomare efter en pojklagsmatch och hör Skånes fotbollförbund om domarnas situation i videon ovan. Foto: Privat & SVT

Hot och hat leder till domarbrist i Skåne: ”Skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan flera år tillbaka har det varit domarbrist i Skåne. Nu larmar domarna själva om att fler och fler unga domare väljer att sluta på grund av att arbetsmiljön är alldeles för tuff.

– Det är skrämmande, det ska inte vara så, säger Faruk Halilović, domartillsättare på Skånes fotbollförbund.

Faruk Halilović säger att det råder stor brist på domare och att han upplever att klimatet är en avgörande faktor till att unga domare slutar.

– Jag är ofta runt på olika idrottsplatser och jag är orolig. Den miljön som råder är ingen trevlig miljö, säger han.

Gick till attack mot ungdomsdomare

Under 2022 har Skånes fotbollförbund hittills hanterat 416 så kallade bestraffningsärenden där en specifik person anmälts. Det är cirka 70 fall fler än förra året, men färre jämfört med hur det såg ut för tio år sedan.

Ett av årets fall är en incident som skedde efter en pojklagsmatch i Malmö tidigare i år. Efter matchen gick en av tränarna till attack mot den unga domaren och måttade ett slag mot honom.

Slaget träffade inte domaren men ansågs vara en så pass hotfull handling att tränaren stängdes av från all fotboll i 14 månader.

Se filmen på när tränaren går till attack mot ungdomsdomaren i inslaget ovan.

Stort mörkertal

Från förbundets sida trycker man på att ett problem är att det finns ett stort mörkertal av incidenter som aldrig rapporteras in. Föreningar väljer att inte rapportera in händelser eftersom de är rädda för att få dåligt rykte.

Istället ”löser de det själva”, säger Mats Hansson som är sekreterare i förbundets disciplinnämnd och en av dem som jobbar med disciplinärenden på förbundet.

– Det ska sägas att föreningarna alltid tar det på stort allvar och löser ofta det bra internt, men problemet blir att vi inte få någon överblick över hur stort problemet är, säger han.

Antalet bestraffningsärenden som Skånes fotbollförbund hanterat

2013 – 587 st

2014 – 642 st

2015 – 692 st

2016 – 646 st

2017 – 612 st

2018 – 616 st

2019 – 498 st

2020 – 358 st

2021 – 357 st

2022 – 416 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.