Hässleholm ger sig in i kampen om nytt fängelse

Publicerad

Sex skånska kommuner är intresserade av att bygga den nya anstalten.

Sen Svedala kommun i våras meddelade att man inte vill ha ett fängelse så anmäler nu allt fler kommuner sitt intresse. Senast i raden är Hässleholms kommun som nu vill inleda en dialog med Kriminalvården.

– Vi har ställt frågan till Kriminalvården för att se om det kan leda nånstans. Vi är ju Skånes till ytan största kommun så vi borde kunna hitta en bra plats, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm.

I Hässleholm är den styrande alliansen med M, KD och L överens med oppositionspartierna SD och S att man förutsättningslöst ska inleda samtal med Kriminalvården för att se om det går att gå vidare.

Stort intresse i hela landet

Enligt Dagens eko är 13 svenska kommuner intresserade av att få den planerade anstalten. I Skåne handlar det om Kristianstad, Klippan, Hörby, Osby, Trelleborg och nu senast Hässleholm.

Hässleholm har de senaste åren tappat en lång rad myndigheter som Arbetsförmedlingen, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan och Kronofogdemyndigheten och vill nu utreda om en ny anstalt kan rädda arbetstillfällen till kommunen:

– Det kan handla om så pass många arbetstillfällen att det kan vara intressant för oss, säger Lars Johnsson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer