Svedalaborna vill inte ha ett fängelse i kommunen, visar söndagens folkomröstning. Foto: TT Visa alla (3)
Visa alla (3)

Klart nej till fängelse i Svedala

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av de röstberättigade invånarna i Svedala kommun vill inte ha ett fängelse i sin kommun. Det står klart efter söndagens folkomröstning.

Det preliminära resultatet visar att 67,5 procent har röstat ”Nej” och 26,7 procent ”Ja” till ett fängelse i Svedala. Folkomröstningen är rådgivande men kommunalrådet Linda Allansson Wester (M) har i tidigare intervjuer med SVT sagt att politikerna ska lyssna på folkvilljan.

Det är även 5,2 procent som har valt att kryssa i alternativet ”Jag avstår från att ta ställning” på valsedeln i folkomröstningen. Valdeltagande var 63 procent, vilket motsvarar 10 191 personer.

Kriminalvården söker efter en plats i Skåne, inte långt från Malmö, där de kan bygga en anstalt för omkring 300 interner och lika många anställda.

Andra står på tur

Svedala äger ingen mark som är till försäljning men ser inga problem med att en privat markägare säljer till Kriminalvården. Det rör sig om 30 hektar, vilket motsvarar 42 fotbollsplaner.

Kommunalrådet Mikael Rubin (M) i Trelleborg sa några dagar före folkomröstningen till SVT Nyheter Skåne att Kriminalvården gärna hör av sig till Trelleborg om grannkommunen Svedala säger nej tack till ett fängelse. Han säger att kommunen har mark att sälja.

– Vi äger mycket mark jämfört med andra kommuner och välkomnar alla etableringar utom ett kärnkraftverk i hamnen, sa Mikael Rubin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svedala

Mer i ämnet