• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Föreningen Fängelsefritt Svedala lämnare tidigare i år in namnlistor till kommunpolitikerna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klart: Folkomröstning om fängelse i Svedala

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Svedala säger ja till en folkomröstning om det planerade fängelsebygget i kommunen. Kommunalrådet Linda Allansson Wester (M) välkomnar beslutet. – Jag tycker det känns givet, säger hon.

Folkomröstningen kommer att ske den 26 maj nästa år, om det inte blir ett extraval till riksdagen innan dess, skriver Sydsvenskan.

Motståndare till fängelset startade tidigare i år en namninsamling för en folkomröstning, och samlade cirka 2 300 underskrifter. Cirka 1 600 namn, motsvarande tio procent av de röstberättigade, hade krävts för att frågan skulle väckas i kommunfullmäktige.

Samtliga partier är för en folkomröstning, och det formella beslutet tas i kommunfullmäktige nästa vecka. Folkomröstningen är rådgivande och fullmäktige behöver inte följa resultatet.

– Jag tycker det känns givet. När det är så många invånare som har gjort sin röst hörd och önskat en folkomröstning, då tycker jag också att det är rimligt att fullfölja deras önskemål, säger kommunalrådet Linda Allansson Wester (M).

Tre partier – Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Älska Svedala – är negativa till en fängelseetablering, medan övriga är positivt inställda.

– Vi har hela tiden sagt att vi är villiga att samarbeta och utreda frågan. Just nu finns det inte en färdig plan för etableringen, när den finns får vi se om det fullföljer våra krav. Så vi är positiva till en dialog, men just nu vilar projektet i väntan på folkomröstningen, säger kommunalrådet Linda Allansson Wester (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer